Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Tudtad-e, hogy:

 

·       ÚJ! A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a 40 napig tartó böjt (nagyböjt), a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is. Húsvét az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg hét héttel  farsang vasárnapja és követi ötven nap múlva a  pünkösd.

 Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.

·        A Nagyböjt a hamvazószerdától  húsvét vasárnapját tartó időszak.   

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.

·       A húsvéti locsolás ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban

 

·       A Hímes; - díszített;- írókázott;- piros tojás: Húsvétra ajándékozott, fogyasztott, esetleg a következő húsvétig megőrzött, általában díszített tojás. 

Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.

 

·       A Tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.

Több okosságot itt találsz.

 

 

·        A Mákos Gubát két féle képen is készítették? Kiflivel és kelt tésztával egyaránt. És hogy régebben Karácsonyi sütemény volt és csak akkor készítették?

Több okosságot itt találsz.

  

 

 

·       Franz Sacher 16 éves cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára?

   A Sacher tortáról bővebben itt olvashatsz!

 

·     A Farsangi Fánk elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban?

És, hogy több vallás kultikus süteménye között találunk fánkot.

A Farsangi Fánk történetéről itt olvashatsz bővebben.

 

·       A torták és a sütemények a leghagyományosabb cukrásztermékek, amelyek évszázadok óta készülnek a műhelyekben? Sok közűlük legendássá, fogalommá vált, sokszor viselve, megörökítve a készítője nevét - gondoljunk csak a Dobosra, a Sacherra, a zserbóra.

A Tortákról itt olvashatsz bővebben.

 

·       Dobos C. József apja mellett kezdte el a szakácsmesterség kitanulását?

A Dobos torta történetét itt olvashatod bővebben.

 

·       A Csokoládé Gombóc Artúr és a világ további kilencven százalékának kedvenc eledele, telis-tele boldogsághormonnal? Alkalmas desszertnek, búfelejtőnek, kedvcsinálónak, ajándéknak. A legfinomabb édesség történetének jártunk utána.

A csokoládéről bővebben itt olvashatsz.

 

·       A forró csokoládét Európában a 17. században kezdték el inni?

Erről bővebben itt olvashatsz.

 

·       Az első csokoládészelet a svájci Henri Nestlé gyárában készült 1876-ban?

Kísérletezésről itt olvashatsz bővebben

 

·       A csokoládé eredetét valószínűleg soha nem fogjuk tudni beazonosítani, hogy ki; hol és hogyan kezdte el használni?

  Erről bővebben itt olvashatsz.

 

·       Az első és a mai napi csokoládék. Hogy, hogyan fejlődött az idők folyamán?

Erről bővebben itt olvashatsz.

 

·       A csokoládé függőséget okozhat? A csokoládé, mint érvek és ellenérvek a táplálkozás élettani szerepében.

Hasznos információk itt találhatóak.

 

·       Visszaemlékezések szerint Rigó Jancsi nem volt kifejezetten szép ember?

Rigó Jancsiról bővebben itt olvashatsz.

 

·       A mignont Kugler Henrik honosított meg Budapesten?

A mignonról itt olvashatsz.

 

·       A hosszú történetű, nagy kiterjedésű Esterházy család tagjai Magyarország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesei voltak?

Az Eszterházy családról itt olvashatsz bővebben.

 

·       A Fekete-erdő torta pontos eredete tisztázatlan, és nem feltétlenül a Fekete-erdőben keresendő?

A Torta eredetéről és történetéről itt olvashatsz bővebben.