Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tojás minősége

 

A tojás minőségét:

·       Frissessége (kora),

·       Tömege (nagysága),

·       A héj tisztasága,

·       A héj állapota (épsége),

·       A beltartalom (fehérje, sárgája) állapota és

·       A mikro-flórája

     határozza meg.

 

   A tojásnak, szabályos alakúnak, épnek, tisztának és minden idegen szagtól, íztől mentesnek kell lennie. A szennyezett héjú tojás a mindenkori élelmezés-egészségügyi előírásoknak megfelelően mosható és forgalomba hozható, mosatlannal nem keverhető. Nem hozható forgalomba a törött, penészes, úszó, kórokozó csírákkal fertőzött, összefolyt sárgájú, tojáslével szennyezett tojás.

 

   A szabvány előírásai szerint a tojás ”extra”, ”A” és ”B” minőségi osztályokba sorolható:

 

 

 

EXTRA OSZTÁLY

”A OSZTÁLY”

”B OSZTÁLY”

Héj

Szabályos alakú, tiszta, sértetlen

Szabályos alakú, tiszta, sértetlen

Szabályos alakú, sértetlen, kismértékű szennyezés és kismértékű deformáció meg van engedve

Légkamra

A csomagolás időpontjában a légkamra magassága kisebb 4 mm-nél, mozdulatlan

Magassága kisebb 6 mm-nél, mozdulatlan

Magassága kisebb 9 mm-nél, a tojás hosszának feléig mozgó légkamra meg van engedve

Sárgája

Gyengén látható, gömb alakú, a tojás forgatásakor kismértékben mozog és visszatér a központi helyzetbe

Gyengén látható, gömb alakú, a tojás forgatásakor kismértékben mozog és visszatér a központi helyzetbe

Látható, enyhén lapos, mozgó

Fehérje

Áttetsző, tiszta

Áttetsző, tiszta

Áttetsző, tiszta

Csírakorong

Észrevehetetlen

Észrevehetetlen

Észrevehetetlen

Idegen anyagok

Nincsenek megengedve

Nincsenek megengedve

Nincsenek megengedve

Érzékszervi tulajdonságok

Idegen íztől és szagtól mentes

Idegen íztől és szagtól mentes

Idegen íztől és  szagtól mentes

 

   A tojás minőségét a mindenkori szabvány előírásainak megfelelően kell jelölni az ipari és szállító csomagoláson.

 

   A tojást dobozokba vagy tálcákra rakva hozzuk forgalomba.

  

   A friss nagy tojást csak dobozokba csomagolva, a hegyes végével lefelé kell elhelyezni.

 

   A tojás tárolására hűvös, száraz, szellős, napfénymentes, idegen szagtól mentes helyiség alkalmas. A hűtőházi tojást +1 C˚, +2 C˚ hőmérsékleten kell tárolni.

 

 

 

Előző oldal: A tojás szerkezete és kémiai összetétele

 

Következő oldal: A tojás tartósítása

 

Tartalomjegyzék