Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cukrászati Tankönyv

 

teli-kep.jpg

 

 

 

   Ezt a Menüpontot azért hoztam létre, hogy egy helyre sűrítve, talán egyszerűbb tájékozódási lehetőséggel tanuljuk meg a Cukrász szakma rejtelmeit.

 

Fejezetekbe szedve igyekeztem áttekinthetővé tenni a tartalmat, így mindenki megtalálhatja azt, amire kíváncsi.

 

 

Forrás: Dr. Dunszt Károly  

 Cukrászati technológia I.

 

 

 

Tartalomjegyzék

 

I. FEJEZET

 

A Cukrászat Rövid Története

 

 

II. FEJEZET

 

A Cukrászat Nyersanyagai

Édesítőszerek

Természetes édesítőszerek

A Cukor

A Méz

Mesterséges édesítőszerek

A Lisztek

A Búzaliszt

 

Egyéb lisztek

Édesipari termékek

A kakaó és a csokoládé

Az Olajos magvak

A zsiradékok

Növényi eredetű zsiradékok

Állati eredetű zsiradékok

A tej és tejtermékek

A tej fogalma, jelentősége és összetétele

A tej tulajdonságai, a tejhibák

A tejipar termékei:

Fogyasztási tejek

Tartósított termékek

Tejkészítmények

Tejtermékek

 

 

 

 

 

A tojás

A tojás szerkezete és kémiai összetétele

A tojás minősége

A tojás tartósítása

 

 

 

 

 

Gyümölcsök

A gyümölcsök összetétele és táplálkozástani jelentősége

A gyümölcsök csoportosítása

Hazai gyümölcsök

Almatermésű gyümölcsök fajtái

Csonthéjas magvú gyümölcsök fajtái

Bogyótermésű gyümölcsök fajtái

Kobakos gyümölcsök fajtái

Déligyümölcsök

Gyümölcskészítmények 

 

 

Szeszesitalok

A szeszesitalok fajtái

A bor

A sör

A szeszesital-ipari készítmények

A pálinkák

A likőrök

Fűszerek

A cukrászatban leggyakrabban használatos fűszerek

Mesterséges zamatosítóanyagok

Savanyítószerek

 

 

 

Tartósítószerek

Lazítószerek és adalékanyagok

A lazítószerek fajtái

Az adalékanyagok

 

III. FEJEZET

Cukrászati Félkész Termékek

Cukorkészítmények

Főtt cukorkészítmények

Olvasztott cukorkészítmények

Töltelékek

Gyümölcstöltelékek

Tejszínkrémek

Vajkrémek

Tojáskrémek

Diótöltelékek

Egyéb édes töltelékek

Sós töltelékek

Bevonóanyagok

 

ÚJ! IV. FEJEZET

   Tésztakészítés

     A tészták összetétele, általános jellemzésük

     A cukrásztészták felhasználása

   Élesztős tészták

     Gyúrt élesztős tészták készítése

     Gyúrt élesztős tésztából készíthető sütemények

     Kevert élesztős tészták készítése

     Kevert élesztős tésztából készíthető sütemények

     Hajtogatott élesztős tészták készítése

     Blundel- és Croissant tésztából készíthető sütemények

     Omlós élesztős tészták készítése

     Omlós élesztős tésztából készíthető sütemények

   Omlós tészták

     Gyúrt omlós tészták készítése

     Gyúrt omlós tészták fajtái

     Gyúrt omlós tésztából készíthető sütemények

     Kevert omlós tészták készítése

     A kevert omlós tészták fajtái

     Az omlós tészták hibái, megelőzésük, javításuk