Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

Mákos Guba

 

   A mákos guba vagy mákos gubó vagy

 

 bobajka egy jellegzetes magyar édesség,

 

de ismert Németország keleti

 

 felén (Mohnpilen) és Lengyelországban 

 

(makówki) is.

 

 

    Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a

 

hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét,

 

sok pénzt hoz az újesztendőben.  Napjainkban már egész

 

évben készítik ezt a desszertet. Leginkább szikkadt

 

vizes kiflit használnak az elkészítése során, de a

 

hagyományos módon elkészítve kelt tésztából készül.

 

 

   A századforduló idején még a kemence földjén a kenyerek

 

mellett sütötték, később már sütőben, tepsiben.

 

 

Előző okosság

 

Következő okosság

 

Főmenü