Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Cukrásznak tanulok

mpisti86, 2012.05.30 16:01

szia!

Mindig olyan tortával érdemes kezdeni, ami az egyszerűbb kategóriába tartozik. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne kezdj olyannal, ami a maga kategóriájában magasabban helyezkedik el. Minden embernek mások a képességei, ettől is olyan csodálatos az ember. Így ha van konkrét elképzelés, abban tudok segíteni, de ötletet adni... azt inkább neked kell kitalálni. ;)

Üdv. Isti

ilonka.k@citromail.hu

ilonka, 2011.11.10 15:00

Szia!
Légyszives irj nekem valami omlós tészta receptet.Elöre is köszönöm.

Re: ilonka.k@citromail.hu

mpisti86, 2012.05.30 15:57

Szió!

Az omlós tészták nagyon egyszerűek. Az alap anyaghányad a 3:2:1 A 3 a lisztet jelenti, a 2 a margarint, és az 1 a cukrot. Így mindig egyszerűen ki tudod számolni, hogy ha van x mennyiségű liszted, akkor a többiből mennyi kell a tésztához. Ez az alap recept. A háziasszonyok, mint mindent, ezt is kicsit túrbózzák. Van aki tesz bele még tojást, és vagy tejfölt, sütőport. Kinek mi. :) De az alaprecept csak liszt, margarin, és cukor. És ez a legegyszerűbb is. ;)
Üdv. Isti

-

beszi101, 2012.02.29 12:59

Szia!

Nincs hozzád kérdésem, csak örülök, hogy rátaláltam az oldaladra. Anno, évekkel ezelőtt a Nők Lapja Café-n már "találkoztunk" és sok mindent hasznosítottam a tudásodból. Látom, azóta is mennyit fejlődtél, szépek a munkáid. Gratulálok! Üdv Timi (Szarvasról-Gyuláról)

Pásztó

Zsuzsanna, 2011.08.12 19:20

Örülök,hogy rád találtam!Nagyon tetszenek a receptek,nagy segítség a háziasszonyoknak!Egy kérdésem lenne!Felénk a cukrászdába lehet tojáshabos díszítéssel kérni a tortákat,isteni finom.Hogy tudnék én is hasonló tojáshabot készíteni,amivel bevonom és díszítem a tortát?

Re: Pásztó

mpisti86, 2011.10.18 12:25

Szia Zsuzsanna!

A tojáshabos díszítés tudtommal azzal a habbal történik, ami a Rákóczi túrós tetején is van. Vagyis ugyanaz a massza. Ha ilyet tudsz csinálni, akkor az is menni fog. Ha még rá is van pirítva, azt egy kézi gázpisztollyal csinálják. Karamellizáljak... :)

Re: Re: Pásztó

Pásztó, 2011.11.10 12:56

Köszönöm a segítséget!Máris megnézem !

kérés

cucus, 2011.10.28 15:46

jilk pasztás piskóta tekercset szeretnék csinálni ehhez kellene a segítséged esetleg egy recept forgókemencén volna sütve köszönet

csehorszag?

csancsi, 2011.10.21 01:00

szia
okossagokat keresek tortakremekkel kapcsolatban
megtalalom-e valahol itt nalad?
most epp:(miert csapodik ki a vaj a vajas pudingos kremben, vagyis hogyan csinaljam,hogy ne csapodjon ki?
valamit elszurtam...
meg,ranezhetek-e a tortara vagy inkabb ne

irca svelto 80 adagolása

Erika, 2011.09.23 20:26

Üdvözletem

Tudna nekem valaki segíteni hogy hogyan kell adagolni ezt a szert és hogy jó e?

Re: irca svelto 80 adagolása

mpisti86, 2011.10.18 13:09

Üdv.

Akinek nem világos mi is ez a Svelta, akkor elmondom. Ez egy emulgeáló szer ami a sütemények és a fagylaltok térfogatát növeli. Ennek a térfogatnövelőnek a használata megkönnyíti a munkánkat ugyanúgy mint a jilk. Vagyis lehetővé teszi, hogy mindent egyszerre verjünk fel, keverjük össze. Ugyanúgy tovább marad meg a hab, vagyis nem esik össze mint a sima tojáshabos masszák. A késztermék lágyabb szerkezetű, tökéletesen kidolgozott, kiváló minőségű lesz.

Felhasználása: 1 tojáshoz kb. 3 dkg. De ez az írott forma, ettől kevesebb is elég lehet. Ezt ki kell kísérletezni.

Remélem tudtam segíteni

:)

Szívecske, 2011.08.24 22:42

Bocsika nem akartam másodjára is :)

Re: :)

mpisti86, 2011.10.18 12:50

Semmi gond, megoldottam. ;)

kérdés :)

Szívecske, 2011.08.24 22:39

Szya!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy mégis mennyi idő kell ahhoz, hogy belerázódjon valaki a sütikék elkészítésének fortélyaiba? Gondolom mindig izgalmasabbá válik a dolog mert újabb, vagy nem ismert receptet készít el az ember és pláne ha siker a vége akkor megvan a plusz, de mi van akkor ha több mint 1-2 alkalommal elszúrom az egészet, szerinted jobb ha akkor inkább nem akarok olyan precízen dolgozni? Izgulós típus vagyok ha készítek valami sütit már várnám a végét mi sül ki belőle, de persze nem borítom fel a konyhát csak 1 kicsit pörgöm ha úgy adódik. :)

Végül is eddig csak almás sütit csináltam akkor piskótát, isler, linzer, mézeskalács süti-ház, régebben kakaóscsigát.

Legközelebb a marcipán rózsával szeretnék próbálkozni, mézeskalács emberkével, szívecskével. Szerinted ezzel a nem nagy rutinossággal milyen jellegű sütivel próbálkozzam, szóval te mit ajánlasz mi az ami nem túl bonyolult de mégis kreatív és valami pluszt ad a további sütésekhez?

Nem tanulom csak itthon próbálok sütögetni mert nagyon érdekesnek, szépnek találom na meg szeretem az édességet de nagyon!
Megköszönném ha írnál pár sort, hogy mi a véleményed-e picinyke leírtak alapján. :) Szya

Re: kérdés :)

mpisti86, 2011.10.18 12:49

Szia Szívecske!

Szerintem ha szereted a sütiket, és nem érzel undort miközben elkészítesz 1-2 dolgot, akkor csináld, és ne hagyd abba. Sokan, köztük a nagymamáink se tanulták a cukrászatot, és mégis sok finomat tudnak készíteni. Természetesen leginkább a házi jellegű sütemények a slágerek, de ettől eltekintve ők is tudnak cukrászdai minőségű süteményeket készíteni. Nekem is sok idő kellett hogy megfelelő süteményeket készítsek. Több év kellett ahoz hogy kialakítsam a saját ízlésvilágom, és jelenleg is tanulom, hogy hogyan tudom a kész termékben tükrözni az elképzeléseimet. Nekem se sikerül sokszor az amit elképzelek, de nem csalódok, hanem építő jelleggel fogom fel. Átgondolom mit ronthattam el és máskor másképp csinálom a dolgokat.
Legyél kreatív, és merj bevállalni nagyobb, nehezebb dolgokat, mert így tudsz továbblépni, fejlődni. Azzal, hogy maradsz az egyszerűeknél, azzal nem jutsz előrébb. Merj nagyot, merj merészet. ;)

fondat készítés otthon

Klaudia, 2011.05.10 22:09

Szia Pisti!

Nagyon jó az oldal, dicséret érte! Egy kérdéssel fordulnék hozzád. A páromnak jövő7en lesz a születésnapja, egy tortával szeretnék neki kedveskedni. Egy fondántosra gondoltam. De sajnos receptem nincs hozzá, és azt sem tudom, milyen krémmel lehet betölteni a piskótát, ami elbírja a fondántot. megtudnád adni a házi fondánt receptjét, és hogy milyen krémmel tölthetném be a piskótát. A vajas krémet a párom nem szereti, nincs ötletem milyen krémmel lehetne betölteni. Előre is köszönöm segítséged! Csak így tovább! Fel a fejjel! Mindenből van kiút!!! :)

Re: fondat készítés otthon

S.Eri, 2011.06.29 15:10

Sziasztok!

Olvastam a fondant-tal kapcsolatban, hogy mások is próbálkoznak:))

Én inkább megvenném valahol, de nem tudom, hol lehet beszerezni és mennyi kell belőle egy kis tortácskára.

Tudtok segíteni?

Köszi,

Erika

Re: Re: fondat készítés otthon

mpisti86, 2011.10.18 12:18

Szia Eri!

Budapesten lehet kapni nyújtható fondantot kis mennyiségben. Ez kg-os kiszerelés. Egyébként pedig metróban lehet kapni 5-10 kg os kiszerelésben. Az árát nem tudom most. De ha szereted a fondantos sütiket gyorsan el lehet használni. És persze ki is tapasztalhatod miből mennyi megy rá. Egyébként kb fél kiló kerül egy 16 szeletes tortára.

Re: fondat készítés otthon

mpisti86, 2011.10.18 12:15

Szia Klaudia!

A házi fondant készítése elég kényes dolog. Ami kell hozzá egy rozsdamentes edény, vagy réz edény, cukor hőmérő, vagy a próbákhoz szükséges kellékek és nagy odafigyelés a hevítésnél. A kihűtésnél pedig jó erős kezek, mert ugye otthon nincs az embernek táblázó gépe. :))
Így amíg nagyon meleg, addig egy jó erős fakanállal kell keverni, és amint olyan a hőmérséklete, hogy kézzel hozzáérjünk, már gyúrni kell. Én egyszer próbálkoztam itthon vele. Az elején jót szórakoztam, mert átlátszó még olyankor, és tudtam üvegrózsát készíteni. Szórakoztató volt. Kicsit karamell ízű lett, no de ettől eltekintve fel tudtam használni. Igaz nem is csináltam sokat. :)
1 kg cukorhoz 1 dl vizet tegyél és fél kupak ecetet miután feloldódott a keveréked. Az ecet íze és illata nem marad benne, ez egy alap hozzávaló ha házilag készítjük. A sűrűsége pedig attól függ, hogy mihez szeretnénk felhasználni. mignonok áthúzására, vagy torta bevonására. Mert több sűrűség van amire be kell főzni. Persze a hőmérséklete is egyre magasabb, ezért lenne célszerű a cukorhőmérő is hozzá. Igaz nekem se volt. Maradtam a próbáknál. :)

:)

Barbu, 2011.05.02 15:51

Szia!
Nagyon jól kidolgozott az oldalad,elismerésem.Én még Dunszt Karcsi bácsinál tanultam a cukrászatot.Hihetetlen boldog voltam,amikor megláttam,hogy feltetted a tankönyvet.Sajnos nekem költözködéskor eltűnt.
Elmentettem az oldaladat a kedvenceim közé. :) Nagyon ügyes vagy,csak így tovább!!!