Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

új torta

Kóródi Ágnes(yago), 2008.04.15 14:35

Szia Pisti!
Nagyon tetszik ez a scoobys torta elég ötletes biztos nehéz munka volt.További sok sikert.

Budapest

tücsi, 2008.04.03 20:33

Szia Pisti!

Gratulálok, nagyon gusztusosak a sütijeid! Külön köszönet, hogy szakmai fogásokat is megosztasz, a témában kevéssé jártas sütögetőkkel. Egyre többen sütögetünk otthon, és szeretnénk nemcsak finomat, de szépet is az aztalra tenni.

Köszi: Tücsi

Még mindig várom a válaszokat!!!!

mpisti86, 2008.04.02 21:31

Aki hozzá szeretne szólni az előző hozzászólásomban feltett kérdésekre, az nyugodtan megteheti még, mert még nem késő semmi.

köszi

yago, 2008.04.01 14:21

köszi pisti a választ mostmár okosabb lettem.:)

Diabetikus, egészséges sütik

Rebbi, 2008.03.31 09:11

Szia, az nlc sütis fórumát figyelgetem, eléggé ritkán még írok is,vmit..... A kérdésed éppen találó, a minap felmerült a dolog. Nos a családom eléggé hízásra hajlamos, vannak cukorbetegek is, az öcsém leigazolt ifi atléta,a párom küzdősportal foglalkozik és bizony nagyon szeretik szeretjük a jó sütiket korlátlanul... A cukrászdákban,kávézókban kapható sütik már így is eléggé drágák szerintem.. 200 vagy akár 400 ft egyetlen szeletkéért?? Nálunk mennyiség kell normális áron... nem beszélve a sok műanyagról adalékról ami belekerül a "gyári" termékekbe. Szeretek sütni, najó még tanulnom kell sokmindent, de lelkesen csinálom, a család pedig megőrül a házi sütiért. Szerintem ha vhol házias, ízes, egészséges finomságokat lehetne kapni normális áron akkor szívesen áldoznék rá, csak az a baj, h minden ami nem műanyag extrának számít, ezálltal azonnal méregdrága.Főleg, h trendi lett a diéta, light-os étkezézés stb.. így azonnal beindult a népek fejése...
Minden esetre, szerintem igenis jó az ötlet, sok sok cukorbeteg, sportoló örülne ha finomségokat tömhetne magába ..persze nem aranyáron..
üdv: Rebbi

egy válasz a kérdésedre

Dius, 2008.03.30 22:27

Szia. A diabetikus sütemény szerintem eléggé elterjedt ma már, lévén, egyre több a cukorbeteg, magas koleszterinszint miatt diétázó, vagy egyszerűen csak "eégszségmániás" ember. A húgom tudom, hogy minden követ megmozgat most is azért, hogy olyat süssön, ami lehetőleg csak épphogy hízlal, de többször sikerül íztelenre, mint nem. (édesítőt, zabkorpát, tk. lisztet ilyesmit használ) Bevallom, én is többször szemeztem már pl. Norbi süteménylisztjével mikor a nagyfiamat kellett egy kicsit lefogyasztanom, de nagyon drága..
Mennyi pénzt adnék ki? Hát, mondjuk másfélszeresét a "normál" sütinek még simán. Kétszeresét már nem biztos. De ez én vagyok, akinek pár kiló súlyfeleslegen kívül hála az égnek semmi baja. A nevelőapám, aki cukorbeteg, vett már 300 Ft-ért fél kiló kenyeret évekkel ezelőtt, mert kifejezetten cukrosoknak készült.
Szóval, a lehetőségek tárháza végtelen lesz ezügyben, hiszen minden ember másképp gondolkodik.
Én lehet, hogy szívesebben költenék ilyen alapanyagokra, mert szeretem elkészíteni is a sütit, tortát, meg látni is, hogy mi kerül bele.
A vitaminok sütés közben is megmaradnak?
De szerintem van benne jövő...
További jó munkát.
Dius

Kérdés!!!

mpisti86, 2008.03.30 21:51

Aki olvassa a Fórumot és szívesen válaszolna, az most megteheti.
Az lenne a kérdésem, hogy a mai világban mennyire elterjedt a Diabetikus sütemény?
És hogy mit követnétek el annak érdekében, hogy házilag ízletes, nem hízlaló, sőt egészséges süteményeket készítsetek, vagy csak fogyasszatok?
Mennyi pénzt adnátok ki olyan süteményért ami esetleg még majdnem teljesen fogyókúrás hatású? Vagy akár Multivitaminos, vagy calciumos?
Kérem aki szeretne válaszolni, az tegye meg, mert fontos lenne nekem. Köszönöm. Üdv. mpisti86 (Pisti)

Általánosságban

mpisti86, 2008.03.27 12:44

" Sose bizonytalankodjatok a dolgokban, álljatok pozitívan a dolgokhoz. Hogy én most meg tudom csinálni és finom lesz, és jól fog kinézni. Ha ezt kellőképpen feldolgozzátok és alkalmazzátok, higgyétek el, hogy sikerűlni fog minden!"

....

Anita, 2008.03.27 12:18

Köszönöm Pisti a segítséget és a dícséretet, aranyos vagy. Azt hiszem ahhoz képest, hogy először csináltam ilyet nem lett olyan rossz. Persze hiba van benne, de a Fiamnak és a barátainak nagyon tetszett és ez a lényeg.

Köszi

Kriszta, 2008.03.27 11:04

Köszönöm a sok-sok tanácsot, megfogadom, és hamarosan belevágok egy újabb adag habrolóba.

Yago!

mpisti86, 2008.03.26 14:02

Az hogy egy torta tuffolt az azt jelenti, hogy a krémet amivel bevonom a torta külsejét, azt nem kenőkéssel és habkártyával vonom rá, hanem beleteszem egy habzsákba, amibe egy pici csillagcső van, és ebből pici csillagokat nyomok egymás mellé, több színben is és így lehet kialakítani. A Zümis tortámnál van ez igen. A zümi kialakítását Csokival segítettem meg. Szóval olvasztott Csokiból rajzoltam ki a figurát és az írást is azzal csináltam meg.

Anita!

mpisti86, 2008.03.26 13:52

Megnéztem a képet, és ügyesen kialakítottad a formát. Ügyes kis tanítványom vagy. :-) Csak gratulálni tudok neked. :-)

torta

yago, 2008.03.26 11:43

Szia pisti!
Csak egy kérdés miaz hogy egy torta tuffolt?mint pl a zümi tortád így készült.köszi a választ:)

....

Anita, 2008.03.26 07:49

Pisti!
Elkészült a számtorta. A Sütik-képpel topikon az 51.332 szólásban meg tudod nézni.
Köszönöm szépen a segítséget.

Kriszta!

mpisti86, 2008.03.26 00:17

A habroló formákat minden sütésnél ki kell kenni. Ez alapszabály. :-)
Azt hogy most milyen vékony legyen a lap, háát 2-3 mm-esnek kellene lennie a vastagságának. Tojással le kell kenni és aztán kell feltekerni. A sütőt én mindig 180 fokra állítom be. Ha sima sütőben sül, akkor sima sütőben sül. Ha Légkeverésesbe, akkor légkeverésesbe. Csak annyi a különbség, hogy az utóbbiba hamarabb elkészül a tészta. Mivel lekened a felületet tojással, ráadásul kétszer, így simán használhatod a forró levegős módszert. Nem fog kiszáradni mert a zsiradék a formán, és a tojás a tetején nem engedi.
A csokinál pedig: Én Party tortabevonót használok, vagy pedig a Lidl-ben kapható tejszínes csokikat használom. Nekem azok jöttek be. A Katicának nincs is jó íze, legalábbis nekem nem jön be, és nem lehet vele szépen dolgozni sem. A habrolónál még az a változat is jó lehet, amikor kakaóval ízesíted a tejszínt, vagy kávéval(instant por), azokkal is jó ízkombinációt tudnál kihozni.
Vágj bele és mond el milyen sikered volt az ízekkel. :-)

Habroló

Kriszta, 2008.03.23 12:38

Én a Katica étcsokit szoktam használni. Azzal mindig sikerül szépen a sütik teteje. Valószínűleg akkor az nem olyan fényes fajta. De most már ezt is tudom.
A habrolónak én is ezt a fajta krémjét találtam meg. Azt hittem, hogy a cukikban gőz fölött verik fel a tojásferhérjét és keverik ki cukorral és azt teszik bele.
A formákat nem kentem ki. Mert a használati útmutatón nem írta. És amikor csak úgy két darabot kipróbáltam akkor szépen lejöttek. Csak most nem. Még azt kérdezném, hogy vettem fagyasztott lapokat. Ebbe a fajtába 6 db vastagabb lap van. Én kinyújtottam, hogy vékonyabb legyen. Párom szerint nem kellett volna. Most akkor milyen vastagságú legyen a tésztája? Illetve a sütésnél mit használjak? Forrró levegőt, vagy alsó-felső sütést? És mekkora hőfokot ajánlasz?

Kriszta!

mpisti86, 2008.03.22 19:40

Azok a torták, amik a Cukrászdákban vannak, azok olyan csokival vannak bevonva, amiket csak 25 kg-os kiszerelésben lehet megvenni. Tortabevonó, de a finom fajta csokiból. Te milyen csokit használtál fel?? Mert lehet hogy nem olyan féle, és akkor nem is olyan fényes. Ez is olyan minőség függő. Vagy nem tudom.
A másik: A habrolót úgy szoktam csinálni hogy mielőtt feltekerem a csövekre, előtte minden csövet vastagabban bekenek margarinnal(zsiradék). Ettől le kellene jönnie. Te lekented? A cukrászdákba vaníliás cukros tejszínhabbal van megtöltve a habroló, és vaníliás porcukorral van leszórva a teteje. Legalábbis én így ismerem.

Torta

Kriszta, 2008.03.22 19:15

Szia Pisti!

Elkészült a torta. Tényleg jobban sikerült mint az előző. Most már csak annyi volt a "gond" szépség hiba, hogy sikerült egy-két helyen a csokimázzal összekeverni a krémet és így nem lett mindenhol egységes csokimáz az oldala. De nem baj, mert akkor is szebb lett.
Még egy kérdés a csokimázzal kapcsolatban. Én is olajjal szoktam hígítani a csokit, de nekem mégsem lesz olyan szép fényes, mintha egy cukrász csinálná. Van még valami titka ennek?

MÁs: Sütöttem habrolót is de sajnos nem jött le a csőről. Mit ronthattam el? Ebben tudsz nekem segíteni?????? És te milyen krémet tudsz mondani hozzá? Mert én azt a fajtát keresem amivel a cukrászdákban megtöltik.

Köszi Kriszta

Köszi

Kriszta, 2008.03.21 08:08

Nagyon köszönöm a segítéget!!! Valahogy sejtettem, hogy be kellett volna vonnom a torta oldalát is krémmel. A mázat én is így szoktam készíteni. Remélem sikerülni fog. Mindjárt hozzá is kezdek. Majd beszámolok, hogy sikrült.

Kriszta!

mpisti86, 2008.03.20 09:05

Szia Kriszta!

Én úgy szoktam bevonnai a tortáim oldalát, hogy amikor megolvasztottam a csokit, akkor egy kis olajjal fényt adok neki és hígítom is egyaránt. - Ha netalántán túl híg lenne, akkor vízzel kell sűríteni. - Kenőkéssel viszem fel a csokit(palacsinta fordító.) Én elsőnek az oldalát szoktam bekenni.Mielőtt bekenem, azért előtte a torta oldalát lekenem a krémmel, de csak annyira, hogy a csoki majd meg tudjon tapadni a piskótán is. Szóval apránként viszem fel a csokit az oldalára, mert így tudom alakítani, hogy egyenletes legyen.De persze gyorsan kell dolgozni vele, mert gyorsan köt a csoki is. Ha bevontam a csokival az oldalát, akkor utánna a tetejét vonom be. Azt úgy, hogy egy kevés csokit a torta közepére öntök, majd azt igazítom el egyenletesen, persze ügyelve arra, hogy ne follyon le az oldalán. Persze ezt én így csinálom, de lehet más meg pont fordított sorrendben csinálja. Ez is emberfüggő.
Ha csokis bevonást alkalmazok és szeretnék díszítést is készíteni rá, akkor a tejszínemet kakaózom, persze világosabbra, mint a csoki, hogy látszódjon. Ha pedig a tejszínes díszítés mellett is szeretnél csinálni valamit rá, akkor a glazúrt ajánlom figyelmedbe. A glazúr tojásfehérjéből és porcukorból készűl, de lehet vizet is használni. de inkább a tojásfehérje. Pici tojásfehérjét veszel, nem egy egész tojáséét, hanem annak kb a negyedét. Porcukrot teszel bele, és kevergetve kb méz sűrűségű masszát keverj ki. Aztán egy papírtölcsérbe, vagy zacskóba teszed és pici lukon át kreatívan csíkokat húzol, vagy mintákat készítessz. Ezt a saját kreativitásodra bízom. Színekben, ha van ételfestéked, akkor akár zöld színű glazúrral, pirossal és sárgával szép kis virágokat tudsz rajzolni a tortára.
Remélem sikerűlt kielégítenem a kíváncsiságodat az üggyel kapcsolatban.
Ha mégse, akkor kérdezz nyugodtan.
Üdv.: Pisti