Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mami; vicuska28!

mpisti86, 2009.02.07 19:05

Sziasztok!

Nem értem hogy miért lett ez a probléma a piskótátokkal, de ha így áll a dolog, akkor maradjatok vagy a régi piskótánál, vagy próbáljátok meg rétegenként sütni.
Lehet hogy ezt kellett volna elsőre is mondanom, mert a legtöbb cukrász műhelyben is a lapokból állítják össze a tortákat. Lehet hogy ez a hátránya a jilknek? elképzelhető...
Elnézéseteket kérem, de tényleg.
Üdv. Pisti

jilkes piskóta

vicuska28, 2009.02.06 19:53

Kedves Pisti!
Először is köszönöm a receptet,amit leírtál!
Kipróbáltam!
Azt nem írtad le ,hogy milyen hőfokon,és meddig süssem ,de gondoltam nem ez lesz az első tortám ,kitalálom! Úgyhogy,kb:180-200 fokon sütöttem ,50percig! Sajnos nem valami jó a sütőm ,mert gázpalackos és éget mint őrült,de van az aljában cserép!És ez némiképp javított a helyzeten!
Nos, a tészta álom szép lett,viszont a közepe ismételten csalódás,mert megint benne van a tömör szalonnás réteg!:-( Eddig azt hittem,hogy a puding por okozhatta,de most már végképp tanácstalan vagyok! Azt hiszem meg kell próbálnom a rétegekben sütést! Sajnos más ötletem nincs! Hátha úgy nem lesz olyan! Elküldöm neked,majd mert lefényképeztem!
Ha esetleg,neked van még ötleted,minden megoldás érdekel:-)
Üdvözlettel: Vica

még mindig.

mami, 2009.02.05 10:48

Szia Pisti!
Köszi a piskótával kapcsolatos választ.A torták nagyon szépek lettek,két Barbie-s tortáról van szó.Megmutatnám,de ide nem tudom hozni.Az NlC-n fent van.
Mégis lenne ezzel a piskótával még mindig bajom.Miért van az,hogy az egyik tészta nagyon jó lett,a másik meg néha szalonnás,sűrű?Ezt akkor veszem észre,amikor nagyobb mennyiségeben sütöm egyszerre.Jó,az oké,hogy több idő kell neki,de nem értem mégsem,hogy uazzal az eljárással miért sikerül különböző minőség.A reci szuper,mert össze nem esik,mióta így sütöm,de ez a gondom fennál.
Köszi,ha segítesz.

Kész

Moncsy, 2009.01.31 11:10

Szia Pisti!
Elkészültem a tortával!!!
A vártnál kicsivel nagyobb lett, 60*28 cm, magassága 5 cm.
Ahogy mondtad, csináltam egy sablont, már itt szenvedtem, mert nem nagyon tudok rajzolni. De azért valahogy kiizzadtam. :)
Ezután megsütöttem a lapokat, a biztonság kedvéért 3 lapot sütöttem 4-4 tojásból, majd egy hosszabb tepsiben szintén 4 tojásból egy lapot a "húros" részhez. Kivágtam a formáját a sablon alapján és összeillesztettem. A maradék tésztát nem dobom ki, hanem mindig elteszem panírmorzsának.
A krémet én úgy szoktam csinálni, hogy felfőzök 2 vaníliás pudingot 6 dl tejjel, kihűtöm és azt keverem a tejszínhez. Ezt a krémet kettéveszem és az egyik felébe kakaót teszek. A meggy levéből és 1 pudingból csinálok egy harmadik krémet.
A betöltéshez kb 1 liter Hulalát használtam.
Betöltöttem a tortát, beraktam a fagyasztóba és elkezdtem gondolkodni, hogy mi legyen a tetejével... :)
A marcipánt egyelőre még hagyom pihenni (félek tőle és nem is nagyon szeretem :( ), úgyhogy a tejszínt színeztem meg és úgy díszítettem fel. A díszítéshez maradt egy kis krémem, ahhoz adtam még kb 3 dl tejszínt.
Úgyhogy most a marcipán kimaradt, de mindenképpen ki akarom próbálni az ecsettel való díszítést, amit leírtál.
Hát nagyvonalakban ennyi. A kép már fenn van az nlc fórumon és a képeimhez is felraktam. Őszinte véleményt kérek Tőled az elkészítés és a kinézet alapján!
Mindent összevetve szeretném Neked megköszönni, hogy szakítottál rám időt és beírtad a készítését! Szóval örök hála érte! Még egyszer KÖSZÖNÖM SZÉPEN! Továbbra is jövök, és hű tanítványod leszek! :)

piskóta

mami, 2009.01.30 18:37

Olvasom az előzőeket,és arra gondoltam,jobb lehet,ha egyenként sütöm a piskótát egy tortához?Van amikor nagyon jó,ritka,a másik alkalommal pedig,ugyanúgy készítve sűrűbb.Ez miért lehet?Kibírja a tészta az állást,ha egyenként sütöm?

piskóta

mami, 2009.01.30 17:54

Szia Pisti!
Régebben írtam,hogy szenvedek a pikótával.Amióta a Te útmutatásod szerint sütöm,mindig sikerül.Viszont néha kireped a teteje,pedig lassan sütöm,mert elég sok tészta.Mi lehet az oka?Ha magasabb hőn sütném,nyers marad a belseje.

Ksözi!

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.30 17:14

Szóval ha készen vagy, és marad egy kicsi tölteléked, mondjuk a sima tejszínhab, vagy akár a meggyes, kend le a külsejét vele. Tedd a tortádat hűvös helyre, de ha teheted, akkor fagyasztóba, és egy jó órára hagyd benne, így egy kicsit megdermed és utána könnyebb rátenni a marcipánt és nem fog csúszkálni. Ami azért valljuk be elég bosszantó tud lenni. Szóval utána bevonhatod marcipánnal és kialakíthatod a formákat. Ha viszont hyper-szuper tortát szeretnél, akkor is fagyaszd le a tortádat, és utána faraghatod-formálhatod még. De akkor viszont jól le kell fagyasztani. Semmi baja nem lesz a tortának, úgyhogy nyugodtan lefagyaszthatod.
Ha finomítottál rajta, akkor bevonod szépen marcipánnal és utána már a befejező műveleteknél rád bízom a dolgokat. Légy kreatív! :-)
De azért van egy javaslatom. Nem kell megvalósítani, csak kicsit beindult a fantáziám. :-))
Amikor bevonod marcipánnal, akkor sima fehér marcipánnal vond be. Ezután olvassz csokit és rajzold meg a körvonalakat, majd ételfestékkel és egy ecsettel (pipere munka, de megéri) fesd be a tortádat. Így egyedivé is teheted. Így készült a Micimackóm és a Scobydoo tortám is.
Jó munkát!!!
Ha van még kérdésed akkor várom sok szeretettel.

Üdv. Pisti

Ui.: Ha elkészültél a munkáddal, szeretnék képet is látni róla, és szeretném ha beszámolnál a készítéséről.

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.30 17:03

Egy tortaszelet általában 7 dkg súlyú. Minél nagyobb az össz torta súlya, azt elosztva megkapjuk hogy hány szeletes. Persze ez a méreténél fontos igazán. A te tortád körülbelül 25-30 szeletes lesz majd az adatok alapján. A recept a következő.
A piskóta: Attól függ mekkora tepsid van. Hogyha kisebb, akkor 3 lapot süss, ha nagyobb akkor elég a kettő is.
Tegyük fel, hogy két lapot sütsz, egyenként 4 tojásból, 8 dkg cukorból és 8 dkg lisztből és 2 dkg kakaóból, mivel Feketeerdőt csinálsz.
Ha megsült a lapod, a sablonnal kivágod a formát kétszer és ami megmarad piskóta, abból ki tudod rakni a harmadik réteget. Így kevesebb nemes hulladékod lesz.
A töltelékhez használj kb 1,5 liter Hulalá tejszínt, egy nagyobb üveg meggybefőttet, és ízlés szerinti kakaóport. Ebből megcsinálod a három féle ízű tölteléket. Arra ügyelj amikor elosztod három fele a tejszínt, a kakaós töltelék kevesebb legyen mint a másik kettő. Mert eleve kakaós a tészta, így nem kell mégtöbb kakaós töltelék bele. A meggybefőtt levéből csinálj főzött krémet, amihez 1 db tojás kb. 6 dkg liszt kell és a meggybefőtt leve. Ha kész, és kihűlt, akkor felvered a tejszínt félkemény állagúra, és hozzáteszed a főzött krémedet, majd keményre vered a krémet. De tényleg keményre, olyan túrósra. Muszály kicsit ilyenkor túlverni, mert a további részben, amikor hozzáteszed a meggyet ( amit előzőleg kisebb darabokra vágtál ) belágyul a krémed, és nem lesz nagyon lágy. /egy apró trükk :-)/ A harmadik töltelék csak sima tejszínhab. Ezeket tölsd be a piskóta közé. Ha készen vagy és marad egy kicsi tölteléked...

Gitár

Moncsy, 2009.01.27 19:42

Először is ne haragudj, hogy ennyit zaklatlak a torta miatt, de csak tőled várhatok segítséget!
A torta magasságát kb 10 cm-esre tervezem.
Megcsináltam a sablont, hát lehet, hogy több lesz, mint 20 szelet.
Apropó; mi alapján határozzák meg, hogy hány szeletes legyen egy torta? Pl. egy 20 szeletes tortának mekkorák az oldalai?
Millió köszönet!

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.27 18:36

Milyen magasat szeretnél csinálni? Mert azért arányosnak is kellene lennie.
Nemsoká próbálok receptet számolni hozzá.

Méretek

Moncsy, 2009.01.26 20:26

Szia Pisti!
Megpróbálom érthetően leírni az elképzelt tortám méreteit.
Szóval a gitár alsó része kb 30 cm*35 cm; a felső része (ahol a húrok vannak) is kb 32 cm*5 cm.
Ezek alapján tudnál nekem segíteni a receptben?
Előre is köszönöm!

Gitáros

Moncsy, 2009.01.24 10:29

Szia Pisti!
Nagyon örülök, hogy válaszoltál!
Hát igen, a repülőt nem hiszem, hogy bevállalnám! :)
De az én tortámat kb. 20 szeletesre tervezem, feketeerdő ízű lesz (mert azt nagyon szeretjük!!), és hát igen... a marcipán. Fogalmam sincs mennyi kell a bevonásához! Te szeretsz marcipánnal dolgozni? Mert én nem nagyon. De ehhez a tortához most azt fogok használni.
Akkor ma megcsinálom a sablont és majd jövök a méretekkel!
Még annyit, az nlc-n moncsi0604 néven vagyok fenn, ha gondolod, nézd meg a képeimet.
Szia! Jó hétvégét!

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.24 01:23

Szia Moncsy!

Első lépésnek neked is azt tudom tanácsolni, hogy készíts sablont, hogy milyen alakú tortát szeretnél csinálni. És valós méretekben kellene megtervezned a sablonodat. No meg persze az sem árt, hogy hány szeletesre szeretnéd csinálni a Gitárodat. Mondjuk szerintem még mindig egyszerűbb helyzetben vagy a gitárral mint a repülős tortás emberkénk.
Neked inkább ami bonyodalmakat okozhat, az az, hogy hogyan csináld meg a húrokat azt hiszem így kell mondani. De azt végülis rá is lehet rajzolni.
Milyen Ízesítésű tortára gondoltál?
Marcipánnal szeretnéd bevonni?
Mekkorát szeretnél csinálni? Csak mert akkor esetleg tudok segíteni a receptjében is.
Várom válaszod. Üdv. Pisti

Gitár torta

Moncsy, 2009.01.23 22:13

Szia Pisti!
A segítségedre lenne szükségem. Jövő hétre gitár alakú tortát kellene csinálnom, de nem tudom, hogyan álljak neki. Már párszor elgondoltam a készítés menetét, de egyelőre nagyon bizonytalan vagyok. Ezért kérlek Téged, ha tudsz, légyszi segíts!
Előre is köszönöm!
Egyébként az oldalad a kedvenceim között van! :)

Repülő

mpisti86, 2009.01.23 21:12

Amikor én csinálok formatortát, és megvan milyen formájút szeretnék csinálni, akkor el kell döntenem, hogy kb. hány szeletesnek feleljen meg. Utána már kicsit könnyebben megy az egész menet. Mondjuk én kb 16 szeletes tortákat szoktam csinálni. Kivéve a 13-as számformám, mert az majd 30 szeletes lett. :)
Ha kb 16 szeleteset csinálsz, akkor a tojás mennyisége max 12 lehet. Azért mondok ennyit, mert a vágásokkor keletkező nemes holladékot nem valószínű hogy fel tudod használni. Mert én egy 16 szeletes tortához 7 tojásos piskótát készítek. Ezt mellékesen közöltem. :)
Lapokat süss le, kb 3-at, 4 tojásonként. Teljesen használd ki a tepsid méreteit. Bár gondolom nem lemez méretről van szó otthoni körülmények között. Szóval süss mondjuk 3 lapot és ha ez megvan akkor már úgy is látni fogod, hogy mekkora tortát tudsz kihozni belőle. Javaslom, hogy készíts sablont a munkádhoz, hogy könnyebb legyen kiszabni a piskótát. A sablonodat illeszd rá a piskótára és látni fogod, hogy miből mennyit vágj le. szerintem kb. 3 piskóta magassága plusz a töltelék elég lesz a formához. A szárnyakat is megoldhatod ügyesen, legfeljebb kirakózhatsz is egy kicsit a lehulló piskóta darabokból és akkor még ügyesen fel is tudod használni az anyagodat. A szárny alatti részt csinálhatod úgy is, hogy total vastag legyen, egyenletes, vagy pedig úgy is, hogy a szárny alatti piskótád keskenyebb, hogy jobban kihangsúlyozd a szárnyat. De ezek már tőled függenek, hogy mennyire vagy ilyen téren még bevállalós.
Nem tudom érted e miről beszélek, pedig próbálok így látatlanba segíteni. Mondjuk egész jó fantáziám van. :)
Egyébként minden marcipán másképp készül. Nem tudjuk, hogy a Szamos hogyan készíti a marcipánt. Ügyesen megoldják hogy szép fehér legyen. Egyébként a porcukor az ami fehér színt ad neki. De tutira van benne más is. Ezt tényleg nem tudom.
Örülök, hogy segíthetek.
Várom következő kérdéseidet.
Üdv. Pisti

szia

repülö, 2009.01.23 14:40

Marcipánal burkolom le! AZ lenne a kérdésem hogy mit tesznek a marcipánhoz hogy olyan szép fehér szine lesz ? Akkor egy repülő forma tortámhoz elég ha csak piskota lapot sütök piskota rolád anyag hányadával az ugy jo? Mekkor méretei legyenek a repulöne vagy is mekora lapokat süsek mint egy tepsi akorára ? Milyen magasra töltsem be csináltam már egy két forma tortát csak eszt nagyon precizen akkarom meg csinálni legjob barátomnak lesz szülinapra meg nem járok most tanmuhelybe mert beteg vagyok és nem tudom meg kérdezni a mesteremet:Meg tök jo hogy van egy ilyen ember mint te sok segitség bárkinek aki kezdö .Sok sikert a könyved hez érdemes lenne egy forma torta könyvet ki adni mert még olyan nincs én is gondolkodta hogy ha lerakom majd a cukrász szakmát akkor csinálok egyet :) köszi a segitséget még egyszer!!!!

Vicuska28

mpisti86, 2009.01.23 01:36

Ígértem neked egy receptet Jilkes piskótához.
Egy 6 tojásos piskóta anyaghányada a következő:
- 6 egész tojás,
- 3 dkg Jilk,
- 24 dkg cukor,
- 2,25 dl víz,
- csipet sütőpor,
- 33 dkg liszt.

Ebből készísd el a piskótát. Mindent tegyél bele egy üstbe és verd fel. Utánna dolgozhatsz vele.
Amint látod én másképpen készítem el a masszát.
Próbáld ki és remélhetőleg nem lesz gond vele.
Üdv. Pisti

Repülő

mpisti86, 2009.01.23 01:26

... Mert a marcipán is eléggé édes. Egyébként egyáltalán nem zavaró hogy ennyit kérdezel. Én pont azért vagyok, és azért hoztam létre a Fórumot is, hogy segíthessek az embereknek, hogy finomakat alkossanak, és ne legyen emiatt esetleges bizonytalanságuk. Örülök annak, hogy a segítségemet kéred.
Várom további kérdéseidet.
Üdv. Pisti

Repülő

mpisti86, 2009.01.23 01:23

Szerintem neked most bőven megteszi, ha a tálcától induló variációt csinálod. Legfeljebb alul elvékonyítod, hogy kihangsúlyozd a szárnyakat.
Ha külön lenne, akkor ajánlatos Cukortésztát csinálnod, amit formázol, és hozzáilleszted a törzshöz, de ez bonyolultabb, mivel könnyen törik a tészta. De viszont lehet jobban nézne ki vele. De maradjunk a tésztásnál. Vagy süssél vastagabb kakaós tésztát, és ha nem töltöd meg, akkor nem áll fenn a veszély, hogy burkoláskor szétcsúszik.
De végül is te tudod, hogy hogyan csinálod. Hál isten elég sok variáció van erre is.
Nem kell hozzá sütnöd a formához, mert ha külön sütöd meg, akkor egy kis ügyességgel, egyszerűen hozzá lehet építeni, és a töltelékanyagot tudod használni ragasztóanyagként.
A tölteléknél ha párizsikrémes alapvajkrémes tölteléket csinálsz, akkor az iszonyat tömény/csömör lesz. De van aki ezt szereti. Ha esetleg mindenárom Párizsikrémeset szeretnél, akkor ajánlom hozzá a tejszínt, mert az fellazítja és élvezhetőbbé válik a sütemény tőle. Ha pedig vajkrémesen szeretnéd, akkor javaslom a főzött krémes-alapvajkrémes variációt. Ezzel szintén nem azt éred el, hogy a második falat után besokaljanak a sütidből. És marcipánnal burkolod? Mert akkor tényleg inkább lágyabb ízű tölteléket válassz...

szia

repülö, 2009.01.22 23:48

Ha a tálcátol indul akkor egybe ki tudom faragni a repulö testével ugye jol gondolom ? A különálló a szárny akkor ki faragom és hogy ragasztom oda? amit oda ragasztok szárnyat aszt is egybe burkolom a testel ugye? piskota lapot süsek hozá maga aforma tortához? Még egy kérdésem van csokira akkarom tölteni akkor alap vajkrémhez párizsi krémet keverek az jo ugye? Igy töltöm be akkor könyu lesz faragni a tortát köszi elöre is és bocsi a sok kérdésem köszi:)