Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gitár

Moncsy, 2009.01.27 19:42

Először is ne haragudj, hogy ennyit zaklatlak a torta miatt, de csak tőled várhatok segítséget!
A torta magasságát kb 10 cm-esre tervezem.
Megcsináltam a sablont, hát lehet, hogy több lesz, mint 20 szelet.
Apropó; mi alapján határozzák meg, hogy hány szeletes legyen egy torta? Pl. egy 20 szeletes tortának mekkorák az oldalai?
Millió köszönet!

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.27 18:36

Milyen magasat szeretnél csinálni? Mert azért arányosnak is kellene lennie.
Nemsoká próbálok receptet számolni hozzá.

Méretek

Moncsy, 2009.01.26 20:26

Szia Pisti!
Megpróbálom érthetően leírni az elképzelt tortám méreteit.
Szóval a gitár alsó része kb 30 cm*35 cm; a felső része (ahol a húrok vannak) is kb 32 cm*5 cm.
Ezek alapján tudnál nekem segíteni a receptben?
Előre is köszönöm!

Gitáros

Moncsy, 2009.01.24 10:29

Szia Pisti!
Nagyon örülök, hogy válaszoltál!
Hát igen, a repülőt nem hiszem, hogy bevállalnám! :)
De az én tortámat kb. 20 szeletesre tervezem, feketeerdő ízű lesz (mert azt nagyon szeretjük!!), és hát igen... a marcipán. Fogalmam sincs mennyi kell a bevonásához! Te szeretsz marcipánnal dolgozni? Mert én nem nagyon. De ehhez a tortához most azt fogok használni.
Akkor ma megcsinálom a sablont és majd jövök a méretekkel!
Még annyit, az nlc-n moncsi0604 néven vagyok fenn, ha gondolod, nézd meg a képeimet.
Szia! Jó hétvégét!

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.24 01:23

Szia Moncsy!

Első lépésnek neked is azt tudom tanácsolni, hogy készíts sablont, hogy milyen alakú tortát szeretnél csinálni. És valós méretekben kellene megtervezned a sablonodat. No meg persze az sem árt, hogy hány szeletesre szeretnéd csinálni a Gitárodat. Mondjuk szerintem még mindig egyszerűbb helyzetben vagy a gitárral mint a repülős tortás emberkénk.
Neked inkább ami bonyodalmakat okozhat, az az, hogy hogyan csináld meg a húrokat azt hiszem így kell mondani. De azt végülis rá is lehet rajzolni.
Milyen Ízesítésű tortára gondoltál?
Marcipánnal szeretnéd bevonni?
Mekkorát szeretnél csinálni? Csak mert akkor esetleg tudok segíteni a receptjében is.
Várom válaszod. Üdv. Pisti

Gitár torta

Moncsy, 2009.01.23 22:13

Szia Pisti!
A segítségedre lenne szükségem. Jövő hétre gitár alakú tortát kellene csinálnom, de nem tudom, hogyan álljak neki. Már párszor elgondoltam a készítés menetét, de egyelőre nagyon bizonytalan vagyok. Ezért kérlek Téged, ha tudsz, légyszi segíts!
Előre is köszönöm!
Egyébként az oldalad a kedvenceim között van! :)

Repülő

mpisti86, 2009.01.23 21:12

Amikor én csinálok formatortát, és megvan milyen formájút szeretnék csinálni, akkor el kell döntenem, hogy kb. hány szeletesnek feleljen meg. Utána már kicsit könnyebben megy az egész menet. Mondjuk én kb 16 szeletes tortákat szoktam csinálni. Kivéve a 13-as számformám, mert az majd 30 szeletes lett. :)
Ha kb 16 szeleteset csinálsz, akkor a tojás mennyisége max 12 lehet. Azért mondok ennyit, mert a vágásokkor keletkező nemes holladékot nem valószínű hogy fel tudod használni. Mert én egy 16 szeletes tortához 7 tojásos piskótát készítek. Ezt mellékesen közöltem. :)
Lapokat süss le, kb 3-at, 4 tojásonként. Teljesen használd ki a tepsid méreteit. Bár gondolom nem lemez méretről van szó otthoni körülmények között. Szóval süss mondjuk 3 lapot és ha ez megvan akkor már úgy is látni fogod, hogy mekkora tortát tudsz kihozni belőle. Javaslom, hogy készíts sablont a munkádhoz, hogy könnyebb legyen kiszabni a piskótát. A sablonodat illeszd rá a piskótára és látni fogod, hogy miből mennyit vágj le. szerintem kb. 3 piskóta magassága plusz a töltelék elég lesz a formához. A szárnyakat is megoldhatod ügyesen, legfeljebb kirakózhatsz is egy kicsit a lehulló piskóta darabokból és akkor még ügyesen fel is tudod használni az anyagodat. A szárny alatti részt csinálhatod úgy is, hogy total vastag legyen, egyenletes, vagy pedig úgy is, hogy a szárny alatti piskótád keskenyebb, hogy jobban kihangsúlyozd a szárnyat. De ezek már tőled függenek, hogy mennyire vagy ilyen téren még bevállalós.
Nem tudom érted e miről beszélek, pedig próbálok így látatlanba segíteni. Mondjuk egész jó fantáziám van. :)
Egyébként minden marcipán másképp készül. Nem tudjuk, hogy a Szamos hogyan készíti a marcipánt. Ügyesen megoldják hogy szép fehér legyen. Egyébként a porcukor az ami fehér színt ad neki. De tutira van benne más is. Ezt tényleg nem tudom.
Örülök, hogy segíthetek.
Várom következő kérdéseidet.
Üdv. Pisti

szia

repülö, 2009.01.23 14:40

Marcipánal burkolom le! AZ lenne a kérdésem hogy mit tesznek a marcipánhoz hogy olyan szép fehér szine lesz ? Akkor egy repülő forma tortámhoz elég ha csak piskota lapot sütök piskota rolád anyag hányadával az ugy jo? Mekkor méretei legyenek a repulöne vagy is mekora lapokat süsek mint egy tepsi akorára ? Milyen magasra töltsem be csináltam már egy két forma tortát csak eszt nagyon precizen akkarom meg csinálni legjob barátomnak lesz szülinapra meg nem járok most tanmuhelybe mert beteg vagyok és nem tudom meg kérdezni a mesteremet:Meg tök jo hogy van egy ilyen ember mint te sok segitség bárkinek aki kezdö .Sok sikert a könyved hez érdemes lenne egy forma torta könyvet ki adni mert még olyan nincs én is gondolkodta hogy ha lerakom majd a cukrász szakmát akkor csinálok egyet :) köszi a segitséget még egyszer!!!!

Vicuska28

mpisti86, 2009.01.23 01:36

Ígértem neked egy receptet Jilkes piskótához.
Egy 6 tojásos piskóta anyaghányada a következő:
- 6 egész tojás,
- 3 dkg Jilk,
- 24 dkg cukor,
- 2,25 dl víz,
- csipet sütőpor,
- 33 dkg liszt.

Ebből készísd el a piskótát. Mindent tegyél bele egy üstbe és verd fel. Utánna dolgozhatsz vele.
Amint látod én másképpen készítem el a masszát.
Próbáld ki és remélhetőleg nem lesz gond vele.
Üdv. Pisti

Repülő

mpisti86, 2009.01.23 01:26

... Mert a marcipán is eléggé édes. Egyébként egyáltalán nem zavaró hogy ennyit kérdezel. Én pont azért vagyok, és azért hoztam létre a Fórumot is, hogy segíthessek az embereknek, hogy finomakat alkossanak, és ne legyen emiatt esetleges bizonytalanságuk. Örülök annak, hogy a segítségemet kéred.
Várom további kérdéseidet.
Üdv. Pisti

Repülő

mpisti86, 2009.01.23 01:23

Szerintem neked most bőven megteszi, ha a tálcától induló variációt csinálod. Legfeljebb alul elvékonyítod, hogy kihangsúlyozd a szárnyakat.
Ha külön lenne, akkor ajánlatos Cukortésztát csinálnod, amit formázol, és hozzáilleszted a törzshöz, de ez bonyolultabb, mivel könnyen törik a tészta. De viszont lehet jobban nézne ki vele. De maradjunk a tésztásnál. Vagy süssél vastagabb kakaós tésztát, és ha nem töltöd meg, akkor nem áll fenn a veszély, hogy burkoláskor szétcsúszik.
De végül is te tudod, hogy hogyan csinálod. Hál isten elég sok variáció van erre is.
Nem kell hozzá sütnöd a formához, mert ha külön sütöd meg, akkor egy kis ügyességgel, egyszerűen hozzá lehet építeni, és a töltelékanyagot tudod használni ragasztóanyagként.
A tölteléknél ha párizsikrémes alapvajkrémes tölteléket csinálsz, akkor az iszonyat tömény/csömör lesz. De van aki ezt szereti. Ha esetleg mindenárom Párizsikrémeset szeretnél, akkor ajánlom hozzá a tejszínt, mert az fellazítja és élvezhetőbbé válik a sütemény tőle. Ha pedig vajkrémesen szeretnéd, akkor javaslom a főzött krémes-alapvajkrémes variációt. Ezzel szintén nem azt éred el, hogy a második falat után besokaljanak a sütidből. És marcipánnal burkolod? Mert akkor tényleg inkább lágyabb ízű tölteléket válassz...

szia

repülö, 2009.01.22 23:48

Ha a tálcátol indul akkor egybe ki tudom faragni a repulö testével ugye jol gondolom ? A különálló a szárny akkor ki faragom és hogy ragasztom oda? amit oda ragasztok szárnyat aszt is egybe burkolom a testel ugye? piskota lapot süsek hozá maga aforma tortához? Még egy kérdésem van csokira akkarom tölteni akkor alap vajkrémhez párizsi krémet keverek az jo ugye? Igy töltöm be akkor könyu lesz faragni a tortát köszi elöre is és bocsi a sok kérdésem köszi:)

Repülő

mpisti86, 2009.01.22 15:24

Szia Ádika!

Annyi lenne a kérdésem, hogy miyen szárnyat képzeltél el a tortádhoz? Teli szárnyat, vagyis a tálcától indulót, vagy pedig egy különálló szárnyat ami oda van ragasztva az oldalára?

repülö

ádika, 2009.01.22 10:15

szia pék-cukrász tanulo vagyok.
Lenne egy kérdésem hozád hogy egy repülö forma tortát szeretnék csinálni !!! Elképzelésem van hogy hogy fogjak hozá csak a szárny ki faragásávnal nem vagyok tisztába.Milyen piskota lapot csináljak hozá. Köszi elöre is

Sanyi

mpisti86, 2009.01.16 19:05

Szia Sanyi!
A kis tepsi nálam kb. 17x30 cm-es méret. Körülbelül mondom, mert a pontos méretét nem tudom, mert nincs olyan tepsim. A lényeg az, hogy ne legyen túl vastag. Próbálom pontosítani a méreteket.
Nemn értem a jilkkel kapcsolatos dolgot. Írd már le léghyszi bővebben.
Üdv. Pisti

mpisti

sanyi, 2009.01.13 20:51

szia pisti! nagyon jó az oldal gratula.kérdezném hogy a szeletes sütiknél meglehetne-e pontosabban határozni hogy milyen nagyságu tepsiben sütöd a lapokat mert irod hogy kis tepsiben sütöd a 3 tojásos lapot és a képen a tálcából nem is olyan kicsinek tünik.a jilkröl fontos ilyet használni mert én hagyományosan készitem a piskotát és nem esik össze.valamint mégtöbb sütit képekkel.
üdv sanyi!

Vicuska28!

mpisti86, 2009.01.11 15:57

Szia!
Mihelyt lesz Internetem otthon, akkor sokkal többet tudok majd neked segíteni. Így, hogy Internetkávézóba vagyok, egyszerűen nem is tudok nyugodtan gondolkodni.
Leírom neked hogfy én hogyan csinálom a Jilkes piskótát És majd ha gondolod, kipróbálod úgy és majd kiderűl hogy elrontottál-e valamit avagy nem.
Türelmedet előre is köszönöm.

Üdv. Pisti

Piskóta

Vicuska28, 2009.01.05 15:02

Szia Pisti!

Először is szertenék gratulálni,az oldalhoz!Nagyon klassz,sok hasznos dolgot találtam!!
Én nem vagyok cukrász ,de közel 7-8 éve sütök másoknak!Születésnapra,névnapra,házassági évfordulóra,és volt menyasszonyi tortám is már!:-)
Rengeteg gyakorlás kell,és csak úgy jutsz előrébb ha sütsz -és sütsz,és díszítesz!Utóbbi években,én is felfedesztem a jilk-et,ami egy fantasztikus anyag!De mivel nem mindíg lehet kissebb kiszerelésben kapni,így ajánlottak egy másik,terméket,az AROPLUST,hááááááááááááát!Ezzel úgy jártam ,hogy a piskótáimnak az alsó harmadában egy-egy szappanos csomó alakult ki,egyben kilehetett venni a tésztából! Fogalmam sincs mitől keletkezett,de nagyon sok bosszúságot okozott!Sokszor ujra kellett sütnöm a tésztát,mert a másik használhatatlan volt!!
Az lenne a kérdésem,egy 6-tojásos piskótához,mennyi jilket kell adni?! Mert lehet,hogy túladagoltam?!Kérlek segíts nekem!!Hátha rosszul csinálok valamit!Nálam így készül a piskóta:
6 tojás fehérjét felverek, 12dkg krist.cukorral,ha már jó kemény akkor belekeverem a sárgákat,majd 1 teáskanál jilk (kb.1dcl vízzel elkeverve),1 van. pudingpor,és 12 dkg liszt!Sütőpapírral bélelt tortaforma,és kb.180fok,45perc sütés!
Válaszod,és tanácsod előre is köszönöm!
Vica.

Jilk

Ubulka, 2009.01.03 12:11

november elején több hozzászólás is volt ebben a témában, nézzed meg.
Emulgeáló szer (adalék) amitől a piskóta sütés közben nem esik össze, hanem szép magas marad. Azért nem találod így, mert márkánként más-más a neve.

magenta99@freemail.hu

Magenta, 2008.12.31 14:50

Szia,

tulajdonképpen mi az a jilk?
Rákerestem, de nem találtam.

Köszi!