Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

elírtam

mara, 2009.04.02 20:42

hottáadok=hozzáadok akart lenni:)

Még egy kérdés

Mara, 2009.04.02 20:41

Még azt szeretném tudni, hogy a "sima" habtejszín (nem hulala, ami azt hiszem, hogy növényi)is megfelelő-e a bounty torta töltéséhez, és jó-e ha 2 dl-ként egy habfixet hottáadok. Fontos lenne a siker! Nagyon köszönöm a segítséget.

20 szeletes bounty torta

Mara, 2009.04.02 20:37

Szia Pisti!
A hétvégén szeretném megsütni a bounty tortát. De annyira kedvet kaptam az NLC sütik képpel fórum nézegetése közben a torta díszítéshez, hogy most készítettem el életem első marcipánját. Szerinted a bounty torta alkalmas egyáltalán arra, hogy marcipánnal bevonjam? Ha igen menyi kell hozzá?

Ubulka!

mpisti86, 2009.03.22 21:08

Köszi a dícséretet, mondjuk lehetne jobb is, de majd igyekszem. ;-)

pesszimista ?

Ubulka, 2009.03.22 20:57

Szia Pisti,
pedig jó a fórum és a honlapod is ! Ritka az a hely, ahol egy "igazi" cukrásszal lehet beszélgetni, vagy tőle gyakorlati tanácsot kérni. Én ezért szeretek ide járni :)

Ubulka!

mpisti86, 2009.03.22 20:45

Akkor elnézést kérek. ;-)
Sajnos ez az oldal nem olyan fejlett, hogy válasz opciós legyen a Fórum. Eleve nem is gondoltam, hogy életre kel. :-)
Lehet kicsit pesszimista vagyok?! :-D
Bocsi mégegyszer.

Üdv. Pisti

félreértés

Ubulka, 2009.03.22 20:30

Szia Pisti,
a honlapodon itt a fórumban sajnos nincs "válaszol" opció... én erre a hozzászólásra válaszoltam:

"ubulka (cukrász, 2009. 03. 18. 16:04)
hát tudod Ubulka az a gond,hogy azért sok mindenre telik... a legujabb mobil, a divatos mini kutya, cigi, pia, plazmatévé mind-mind elengedhetetlen a magyar gagyinak. Az, hogy mit eszik meg, nem számít. Persze ez sok év rombolása, az emberek eligénytelenitése miatt alakult igy. És az embereknek is megfelel igy. Egyes cukrászdák, termelők törekedtek a minél nagyobb haszonra, azért gagyitották le a termékeiket. Normális országokban ez nem kell, itt igen. Azzal nem számolnak az emberek, mi ennek a hosszu távu következménye, daganat, daganat, daganat, pl.
És elszomorít, hogy ezen a honlapon is jó ötleteket, de gagyi alapanyagokból készült dolgokat látok. Nyilván ma már ezt tanitják az iskolákban. Szerintem együnk kevesebbet, ha nem telik rák, de az legyen jó! "

Ez a hozzászólás nem tetszett... erre írtam, hogy lesajnáló a stílusa.

Ubulka!

mpisti86, 2009.03.21 20:07

Szia Ubulka!

Nem írtam lesajnáló módban semmit, hiszen én se vagyok milliomos, én is ugyanúgy megdolgozok a pénzért mint más. Ez az egész dolog nem mostanába tört ki, így nem tehetek arról sem, hogy én is ilyen alapanyagokkal dolgozok, és hogy ezeket ajánlom. Szerintem ezekből is ugyanolyan finom sütiket lehet készíteni, mint a márkásabb alapanyagokból. Egyébként meg, én a receptjeimbe nem használok semmi olyan segédanyagot, amit a cukrászdákban használnak, hogy te még x nap után is ugyanolyan frissnek látszó terméket vegyél meg a cukrászdában. Én nem hordok le semmilyen cukrászdát, félreértés ne essék, és ugyanúgy én is gondolkozok azon, hogy mi módon tudnák olyan süteményeket kitalálni, ami nem egészségtelen.
De ha már így benne vagyunk a dologba, akkor szerintem rengeteg minden írhatnák a normális élelmiszerekről(Szerek), ott is mi van, mindent kockába tömörítenek, ami hűű de jóó. Ugyhogy ez kicsit röhelyes. Már elnézést. Én is mint mindenki más aki weboldalt készített, csak meg akarja osztani a tudását, de normál áron kapható alapanyagokból dolgozik. De akinek ez így nem felel meg, az nyugodtan vegye meg a legjobb hozzávalót, hiszen ugyanolyan süteményt tud készíteni belőle. Ennyi.
Én nem haragszom senkire, csak kicsit védem a weboldalam. :-)
Üdv. Pisti

Cukrász - vegyszerezett alapanyagok

ubulka, 2009.03.19 00:11

Szeretjük a gyümölcsös tejszínhabkrémet a tortákba. A felvert tejszínhez ilyenkor télen saját készítésű lekvárt használok, a gyümölcs is a kertünkben terem. Nehogy azt hidd, hogy abban markánsan kevesebb vegyszer van mint a boltiban – csak sokkal finomabb. Permetezni nekünk is kell, mert különben a gombák megölnék a fát, megennék a hernyók a leveleket és a gyümölcsöt is. Nem beszélve az esőről, piszkos víz esik a levegőből- ezt akkor látod, ha véletlenül kint felejted az esőn a száradni kitett fehér ruhát.
A korábban emlitett és még ideális állapotokra vonatkozó korban íródott Kugler féle szakácskönyv baracklekvár esetében 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot ír – hogy meg ne romoljon. Ma már ez ehetetlenül édes az ízlésünkhöz, vegyszerrel tartósítunk. A Nagyi még szalicillal, mi már zselésítővel. Pont úgy, mint a konzervgyárak Ha az árát nézed, ha nem terem meg a kertben a gyümölcs, a házi lekvár sem olcsó, kb. annyiba kerül, mint a drága francia – német import , mi még megengedhetjük magunknak. Aki szegényebb, annak marad a hiperekben kapható – a korábban szapult olcsó sütikkel együtt. Mert enni kell, ha kevés a pénz, akkor az olcsót kell megvenni – sajnos.

gagyi alapanyagok

Ubulka, 2009.03.18 23:32

Szia Pisti,
Sikerült megvennem a Kugler Géza féle "Házi Cukrászat" reprint kiadását , szenzációsan jó receptek vannak benne, még olvasni is nagyon jó szórakozás. Ami az érdekes, hogy már az 1800-as évek végén is használtak a háziasszonyok állományjavító anyagokat, ételfestékeket.
Ma már ilyen "tiszta" alapanyagokat egyszerűen nem lehet kapni. A mai reklámozott és sztárolt márkák meg sem közelitik ezeket a régi dolgokat sem ízben sem minőségben. Hogy szebbek (is) legyenek a sütijeim én bizony használom a "gagyi" állományjavító gélt, hulalá tejszínt, sütőport, habfixálót , azaz: vegyszereket - melyek mind rendelkeznek OÉTI forgalombahozatali engedéllyel, tehát nem lehet egészségkárosító hatásuk.
Én a Te álláspontoddal értek egyet.

Cukrász

Ubulka, 2009.03.18 21:58

Akikről én beszélek - és ma Magyarországon ez a meghatározó többség - azoknak egyáltalán nem telik "sok mindenre". Nem jellemző, hogy ma minden családban plazma TV lenne(most már a HD ready a "csúcs" egyébként)vagy yorkshire terrier lakna velük...stb, nem is ezek az "igazi" státusz szimbólumok. Hidd el, akinek ma pénze van, az törődik az egészségével is és meg is tudja fizetni a piacon a bio élelmiszereket, a sportolást.
Nem tetszik a lesajnáló stilus, ahogy a szegénységben élő emberek étkezési szokásairól írsz. Az eladási árak a nagy tömegek fizetőképes keresletéhez igazodnak- ma az olcsó termékeket lehet eladni, mert az emberek csak a ruházaton,az élelmiszeren tudnak spórolni - a villanyszámlát muszáj kifizetni, mert különben kikapcsolják a villanyt. Olcsó eladási áru terméket pedig csak olcsó alapanyagokból lehet gyártani. Ami a cukrászok árrését illeti, nem a cukrászok állnak sorban a milliós karibi hajóutakért- vagy tévedek ?

A gagyi alapanyagokról!

mpisti86, 2009.03.18 16:20

Előfordul az, hogy gagyi alapanyagokból dolgozok én is és sok más ember is. Nehogy azt higgyétek, hogy azok a Cukrászdák, ahol méregdrága sütemények vannak ott csak is a legjobb alapanyagokból készűltek volna a sütemények. Meg különben is, mi is a jó minőségű alapanyag? Melyik márkának van kiváló minőségű terméke? Szerintem ilyet már sehol se lehet találni. Hiába jó a hírneve egyes márkáknak, nem valószínű, hogy kiváló minőség, hiszen azt nem lehetne senkinek megfizetnie, ha az lenne. Ez az egész egy tévhit. Termeld meg magad azt amit felhasználsz! De arra is mi a garancia, hogy nem génmanipulált? És ez nem csak Magyarországon van. De ettől még nem kell lehordani azt amit sok ember használ!

ubulka

cukrász, 2009.03.18 16:04

hát tudod Ubulka az a gond,hogy azért sok mindenre telik... a legujabb mobil, a divatos mini kutya, cigi, pia, plazmatévé mind-mind elengedhetetlen a magyar gagyinak. Az, hogy mit eszik meg, nem számít. Persze ez sok év rombolása, az emberek eligénytelenitése miatt alakult igy. És az embereknek is megfelel igy. Egyes cukrászdák, termelők törekedtek a minél nagyobb haszonra, azért gagyitották le a termékeiket. Normális országokban ez nem kell, itt igen. Azzal nem számolnak az emberek, mi ennek a hosszu távu következménye, daganat, daganat, daganat, pl.
És elszomorít, hogy ezen a honlapon is jó ötleteket, de gagyi alapanyagokból készült dolgokat látok. Nyilván ma már ezt tanitják az iskolákban. Szerintem együnk kevesebbet, ha nem telik rák, de az legyen jó!

cukrászok

Ubulka, 2009.03.09 17:51

Én is otthon sütök, de ka kiszámolom, ez bizony drágább, mint a hiperekben/olcsó cukikban kapható, mert én (is)beleteszem a valódi vaniliát,diót, 70%-os csokit, stb. Aki a hiperekben vásárol sütit, valószínűleg nem "jókedvében" teszi, hanem mert nincs másra pénze...de azért Ő is szeretne hazavinni valamit.
Azt hiszem minden cukrász szívesen használna nemes alapanyagokat, ha a drágább sütit is el tudná adni. Ilyen világban élünk .

igaz!

amami, 2009.03.06 13:19

Szia Cukrász!

Egyetértek veled,nem is tudom mikor vettem cukiban sütit.Mióta csak tudok itthon sütöm még a kenyeret is.Annyira mű íze van a többségének,hogy nem szívesen adnám a gyerekemnek.Na nem a készítőket akarom bántani,mert ha újra születnék biztos cukrász lennék,nagyon tetszik a munkájuk,de sajnos muszáj ilyen eszközökhöz folyamodniuk,mert csak ezzel marad olyan a süti,hogy két nap múlva sem rogyik össze.Annyi mesterséges cuccot megeszünk,hogy hihetetlen.Vannak is olyan betegségek,maik 40 évvel ezelőtt még nem is léteznek.Sajnos nem a kis embereken múlik ez,azok nem tehetnek semmit.

vélemény

cukrász, 2009.03.01 17:18

oly jó lenne, ha nem legagyitott hozzávalókból készülnének a sütik, mint amik a nagybevásárlókban, és minél olcsóbban ehetetlent produkáló "cukrászdákban" készülnek. Hulala növényi zsirból (ez nem tejszín), margarinból, jilkpasztás piskótából, vizből és margarinból gyurt pogácsából margarinos tortakrémből, növényi zsiros "csokoládéból" ELÉG! Milyen kár, hogy ennek a gagyi országnak ez kell! Minél olcsóbb, nagyobb, szinesebb! Amit megesznek, azon szeretnek spórolni. Bezzek cigire, a legujabb mobiltelefonra, pórázon rángatott kiskutyára van pénze az embereknek! Szégyen és gyalázat, hogy a cukrászat ide süllyed. Vaj, csokoládé, tejszín, tojás, dió, mandula - ezek az igazi hozzávalók, és ezekből lehet minőségi terméket készíteni!

cukrászkönyv

suli, 2009.03.01 17:14

szia Edina, a könyv szerzője: Dr. Dunszt Károly, cime: cukrászati ismeretek
Én személyesen a képzőművészeti kiadónál vettem, de biztosan neten is kapható

re cukrász oktatás

Edina, 2009.02.21 19:03

Szia, köszi az infót. Hol lehet megvenni ezt a könyvet? A neten próbáltam megtalálni, de ezen a néven Duszt, nem hozott be semmit. Köszi.

cukrász oktatás

suli , 2009.02.21 10:11

szia Edina, az inteltraveles oktatás helyileg a dobos c józsef szakközépiskolában van,Budapesten délután 3-tól, egy héten háromszor. Gyakorlatilag csak a gyakorlatra kell járni. Elég vaskalaposak, és a Duszt könyvet és azokat a termékeket oktatják. Szerintem ok

Cukrász tanfolyam (okj)

Edina, 2009.02.19 17:40

Sziasztok!

Tud vki ajánlani cukrász tanfolyamot, Budapesten vagy Szegeden? (ami nem 3 éves)

Ezt a sulit találtam, ismeri vki?
http://www.inteltravel.hu/cukrasz.html

Köszi,
Edina

Ui: az e-mail címem: london_angel_eye@yahoo.co.uk