Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ubulka

cukrász, 2009.03.18 16:04

hát tudod Ubulka az a gond,hogy azért sok mindenre telik... a legujabb mobil, a divatos mini kutya, cigi, pia, plazmatévé mind-mind elengedhetetlen a magyar gagyinak. Az, hogy mit eszik meg, nem számít. Persze ez sok év rombolása, az emberek eligénytelenitése miatt alakult igy. És az embereknek is megfelel igy. Egyes cukrászdák, termelők törekedtek a minél nagyobb haszonra, azért gagyitották le a termékeiket. Normális országokban ez nem kell, itt igen. Azzal nem számolnak az emberek, mi ennek a hosszu távu következménye, daganat, daganat, daganat, pl.
És elszomorít, hogy ezen a honlapon is jó ötleteket, de gagyi alapanyagokból készült dolgokat látok. Nyilván ma már ezt tanitják az iskolákban. Szerintem együnk kevesebbet, ha nem telik rák, de az legyen jó!

cukrászok

Ubulka, 2009.03.09 17:51

Én is otthon sütök, de ka kiszámolom, ez bizony drágább, mint a hiperekben/olcsó cukikban kapható, mert én (is)beleteszem a valódi vaniliát,diót, 70%-os csokit, stb. Aki a hiperekben vásárol sütit, valószínűleg nem "jókedvében" teszi, hanem mert nincs másra pénze...de azért Ő is szeretne hazavinni valamit.
Azt hiszem minden cukrász szívesen használna nemes alapanyagokat, ha a drágább sütit is el tudná adni. Ilyen világban élünk .

igaz!

amami, 2009.03.06 13:19

Szia Cukrász!

Egyetértek veled,nem is tudom mikor vettem cukiban sütit.Mióta csak tudok itthon sütöm még a kenyeret is.Annyira mű íze van a többségének,hogy nem szívesen adnám a gyerekemnek.Na nem a készítőket akarom bántani,mert ha újra születnék biztos cukrász lennék,nagyon tetszik a munkájuk,de sajnos muszáj ilyen eszközökhöz folyamodniuk,mert csak ezzel marad olyan a süti,hogy két nap múlva sem rogyik össze.Annyi mesterséges cuccot megeszünk,hogy hihetetlen.Vannak is olyan betegségek,maik 40 évvel ezelőtt még nem is léteznek.Sajnos nem a kis embereken múlik ez,azok nem tehetnek semmit.

vélemény

cukrász, 2009.03.01 17:18

oly jó lenne, ha nem legagyitott hozzávalókból készülnének a sütik, mint amik a nagybevásárlókban, és minél olcsóbban ehetetlent produkáló "cukrászdákban" készülnek. Hulala növényi zsirból (ez nem tejszín), margarinból, jilkpasztás piskótából, vizből és margarinból gyurt pogácsából margarinos tortakrémből, növényi zsiros "csokoládéból" ELÉG! Milyen kár, hogy ennek a gagyi országnak ez kell! Minél olcsóbb, nagyobb, szinesebb! Amit megesznek, azon szeretnek spórolni. Bezzek cigire, a legujabb mobiltelefonra, pórázon rángatott kiskutyára van pénze az embereknek! Szégyen és gyalázat, hogy a cukrászat ide süllyed. Vaj, csokoládé, tejszín, tojás, dió, mandula - ezek az igazi hozzávalók, és ezekből lehet minőségi terméket készíteni!

cukrászkönyv

suli, 2009.03.01 17:14

szia Edina, a könyv szerzője: Dr. Dunszt Károly, cime: cukrászati ismeretek
Én személyesen a képzőművészeti kiadónál vettem, de biztosan neten is kapható

re cukrász oktatás

Edina, 2009.02.21 19:03

Szia, köszi az infót. Hol lehet megvenni ezt a könyvet? A neten próbáltam megtalálni, de ezen a néven Duszt, nem hozott be semmit. Köszi.

cukrász oktatás

suli , 2009.02.21 10:11

szia Edina, az inteltraveles oktatás helyileg a dobos c józsef szakközépiskolában van,Budapesten délután 3-tól, egy héten háromszor. Gyakorlatilag csak a gyakorlatra kell járni. Elég vaskalaposak, és a Duszt könyvet és azokat a termékeket oktatják. Szerintem ok

Cukrász tanfolyam (okj)

Edina, 2009.02.19 17:40

Sziasztok!

Tud vki ajánlani cukrász tanfolyamot, Budapesten vagy Szegeden? (ami nem 3 éves)

Ezt a sulit találtam, ismeri vki?
http://www.inteltravel.hu/cukrasz.html

Köszi,
Edina

Ui: az e-mail címem: london_angel_eye@yahoo.co.uk

...

tom, 2009.02.15 23:25

szia
ötletesek és jól néznek ki a sütik, egy gondom van csak: tejszin, vaj, túró, tejföl? Hiszek a minőségi hozzávalókban, és az azokból készült minőségi termékekben. A mindent olcsóra, és műre cserélni? miért lett ez trend Magyarországon? Egész más az ize, a külleme, a minősége, ha minőségi hozzávalókből készül a termék. Egy csomó helyen a Dunszt könyv részletei olvalshatóak...

repülő

ádi , 2009.02.10 21:43

szia kész vagyok a tortámal tök jol sikerült ha akarod e-mailedre elköldöm Értetem miröl beszélsz nekem is van jo fantáziám :) amugy marcipán hogy fehér legyem tragantot kel hozá gyurni nem tudom ismered? Karame bolgokal te hogy álsz? pl:rozsa fujt alakok? kérdésem lenne csoki rozsát hogy lehetne csinálni
? Köszi elöre is

jilkes piskóta

vicuska28, 2009.02.09 16:42

Kedves Pisti!
Én a kisebb,nagyobb kudarc ellenére sem adom fel,mert ha megkaptad az e-mailt amiben küldtem a tortáim képeit,azért van siker is!!
Nem is kevés!Osztozom Mami véleményében ,miszerint olyan jó,hogy végre egy szakember megmagyarázza ezeket a dolgokat,amiket eddig csak saját magam találgattam! Még egyszer,köszönöm a segítségedet,és ha gondom van,biztos ,hogy fogok ide írni,mert itt meghallgatásra ,és megválaszolásra került a kérdésem!
Üdvözlettel: Vica
Ui: Tetszettek a tortáim?!

piskóta

mami, 2009.02.08 13:53

Szia Pisti!
Én nem jilkkel sütök,a Te utasításod szerint szoktam a piskótát sütni.Csak nem értem,miért nem egyformán sikerül.
Próbáltam nem régen egész tojásból is tekercset,a Sthal-nál láttam.Annak meg,amikor kihült ,tiszta ragacs lett a külseje.Szerinted miért?
Bocs,ha sokat nyaggatlak,de végre egy szakember megmagyarázhatná ezeket a dolgokat.Van aki így süti a piskótát,és semmi baja vele.Nagyon szeretnék jót sütni mert szeretjük,és sok tortának lenne az alapja.Ha sikerülne.

mami; vicuska28!

mpisti86, 2009.02.07 19:05

Sziasztok!

Nem értem hogy miért lett ez a probléma a piskótátokkal, de ha így áll a dolog, akkor maradjatok vagy a régi piskótánál, vagy próbáljátok meg rétegenként sütni.
Lehet hogy ezt kellett volna elsőre is mondanom, mert a legtöbb cukrász műhelyben is a lapokból állítják össze a tortákat. Lehet hogy ez a hátránya a jilknek? elképzelhető...
Elnézéseteket kérem, de tényleg.
Üdv. Pisti

jilkes piskóta

vicuska28, 2009.02.06 19:53

Kedves Pisti!
Először is köszönöm a receptet,amit leírtál!
Kipróbáltam!
Azt nem írtad le ,hogy milyen hőfokon,és meddig süssem ,de gondoltam nem ez lesz az első tortám ,kitalálom! Úgyhogy,kb:180-200 fokon sütöttem ,50percig! Sajnos nem valami jó a sütőm ,mert gázpalackos és éget mint őrült,de van az aljában cserép!És ez némiképp javított a helyzeten!
Nos, a tészta álom szép lett,viszont a közepe ismételten csalódás,mert megint benne van a tömör szalonnás réteg!:-( Eddig azt hittem,hogy a puding por okozhatta,de most már végképp tanácstalan vagyok! Azt hiszem meg kell próbálnom a rétegekben sütést! Sajnos más ötletem nincs! Hátha úgy nem lesz olyan! Elküldöm neked,majd mert lefényképeztem!
Ha esetleg,neked van még ötleted,minden megoldás érdekel:-)
Üdvözlettel: Vica

még mindig.

mami, 2009.02.05 10:48

Szia Pisti!
Köszi a piskótával kapcsolatos választ.A torták nagyon szépek lettek,két Barbie-s tortáról van szó.Megmutatnám,de ide nem tudom hozni.Az NlC-n fent van.
Mégis lenne ezzel a piskótával még mindig bajom.Miért van az,hogy az egyik tészta nagyon jó lett,a másik meg néha szalonnás,sűrű?Ezt akkor veszem észre,amikor nagyobb mennyiségeben sütöm egyszerre.Jó,az oké,hogy több idő kell neki,de nem értem mégsem,hogy uazzal az eljárással miért sikerül különböző minőség.A reci szuper,mert össze nem esik,mióta így sütöm,de ez a gondom fennál.
Köszi,ha segítesz.

Kész

Moncsy, 2009.01.31 11:10

Szia Pisti!
Elkészültem a tortával!!!
A vártnál kicsivel nagyobb lett, 60*28 cm, magassága 5 cm.
Ahogy mondtad, csináltam egy sablont, már itt szenvedtem, mert nem nagyon tudok rajzolni. De azért valahogy kiizzadtam. :)
Ezután megsütöttem a lapokat, a biztonság kedvéért 3 lapot sütöttem 4-4 tojásból, majd egy hosszabb tepsiben szintén 4 tojásból egy lapot a "húros" részhez. Kivágtam a formáját a sablon alapján és összeillesztettem. A maradék tésztát nem dobom ki, hanem mindig elteszem panírmorzsának.
A krémet én úgy szoktam csinálni, hogy felfőzök 2 vaníliás pudingot 6 dl tejjel, kihűtöm és azt keverem a tejszínhez. Ezt a krémet kettéveszem és az egyik felébe kakaót teszek. A meggy levéből és 1 pudingból csinálok egy harmadik krémet.
A betöltéshez kb 1 liter Hulalát használtam.
Betöltöttem a tortát, beraktam a fagyasztóba és elkezdtem gondolkodni, hogy mi legyen a tetejével... :)
A marcipánt egyelőre még hagyom pihenni (félek tőle és nem is nagyon szeretem :( ), úgyhogy a tejszínt színeztem meg és úgy díszítettem fel. A díszítéshez maradt egy kis krémem, ahhoz adtam még kb 3 dl tejszínt.
Úgyhogy most a marcipán kimaradt, de mindenképpen ki akarom próbálni az ecsettel való díszítést, amit leírtál.
Hát nagyvonalakban ennyi. A kép már fenn van az nlc fórumon és a képeimhez is felraktam. Őszinte véleményt kérek Tőled az elkészítés és a kinézet alapján!
Mindent összevetve szeretném Neked megköszönni, hogy szakítottál rám időt és beírtad a készítését! Szóval örök hála érte! Még egyszer KÖSZÖNÖM SZÉPEN! Továbbra is jövök, és hű tanítványod leszek! :)

piskóta

mami, 2009.01.30 18:37

Olvasom az előzőeket,és arra gondoltam,jobb lehet,ha egyenként sütöm a piskótát egy tortához?Van amikor nagyon jó,ritka,a másik alkalommal pedig,ugyanúgy készítve sűrűbb.Ez miért lehet?Kibírja a tészta az állást,ha egyenként sütöm?

piskóta

mami, 2009.01.30 17:54

Szia Pisti!
Régebben írtam,hogy szenvedek a pikótával.Amióta a Te útmutatásod szerint sütöm,mindig sikerül.Viszont néha kireped a teteje,pedig lassan sütöm,mert elég sok tészta.Mi lehet az oka?Ha magasabb hőn sütném,nyers marad a belseje.

Ksözi!

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.30 17:14

Szóval ha készen vagy, és marad egy kicsi tölteléked, mondjuk a sima tejszínhab, vagy akár a meggyes, kend le a külsejét vele. Tedd a tortádat hűvös helyre, de ha teheted, akkor fagyasztóba, és egy jó órára hagyd benne, így egy kicsit megdermed és utána könnyebb rátenni a marcipánt és nem fog csúszkálni. Ami azért valljuk be elég bosszantó tud lenni. Szóval utána bevonhatod marcipánnal és kialakíthatod a formákat. Ha viszont hyper-szuper tortát szeretnél, akkor is fagyaszd le a tortádat, és utána faraghatod-formálhatod még. De akkor viszont jól le kell fagyasztani. Semmi baja nem lesz a tortának, úgyhogy nyugodtan lefagyaszthatod.
Ha finomítottál rajta, akkor bevonod szépen marcipánnal és utána már a befejező műveleteknél rád bízom a dolgokat. Légy kreatív! :-)
De azért van egy javaslatom. Nem kell megvalósítani, csak kicsit beindult a fantáziám. :-))
Amikor bevonod marcipánnal, akkor sima fehér marcipánnal vond be. Ezután olvassz csokit és rajzold meg a körvonalakat, majd ételfestékkel és egy ecsettel (pipere munka, de megéri) fesd be a tortádat. Így egyedivé is teheted. Így készült a Micimackóm és a Scobydoo tortám is.
Jó munkát!!!
Ha van még kérdésed akkor várom sok szeretettel.

Üdv. Pisti

Ui.: Ha elkészültél a munkáddal, szeretnék képet is látni róla, és szeretném ha beszámolnál a készítéséről.

Gitár torta

mpisti86, 2009.01.30 17:03

Egy tortaszelet általában 7 dkg súlyú. Minél nagyobb az össz torta súlya, azt elosztva megkapjuk hogy hány szeletes. Persze ez a méreténél fontos igazán. A te tortád körülbelül 25-30 szeletes lesz majd az adatok alapján. A recept a következő.
A piskóta: Attól függ mekkora tepsid van. Hogyha kisebb, akkor 3 lapot süss, ha nagyobb akkor elég a kettő is.
Tegyük fel, hogy két lapot sütsz, egyenként 4 tojásból, 8 dkg cukorból és 8 dkg lisztből és 2 dkg kakaóból, mivel Feketeerdőt csinálsz.
Ha megsült a lapod, a sablonnal kivágod a formát kétszer és ami megmarad piskóta, abból ki tudod rakni a harmadik réteget. Így kevesebb nemes hulladékod lesz.
A töltelékhez használj kb 1,5 liter Hulalá tejszínt, egy nagyobb üveg meggybefőttet, és ízlés szerinti kakaóport. Ebből megcsinálod a három féle ízű tölteléket. Arra ügyelj amikor elosztod három fele a tejszínt, a kakaós töltelék kevesebb legyen mint a másik kettő. Mert eleve kakaós a tészta, így nem kell mégtöbb kakaós töltelék bele. A meggybefőtt levéből csinálj főzött krémet, amihez 1 db tojás kb. 6 dkg liszt kell és a meggybefőtt leve. Ha kész, és kihűlt, akkor felvered a tejszínt félkemény állagúra, és hozzáteszed a főzött krémedet, majd keményre vered a krémet. De tényleg keményre, olyan túrósra. Muszály kicsit ilyenkor túlverni, mert a további részben, amikor hozzáteszed a meggyet ( amit előzőleg kisebb darabokra vágtál ) belágyul a krémed, és nem lesz nagyon lágy. /egy apró trükk :-)/ A harmadik töltelék csak sima tejszínhab. Ezeket tölsd be a piskóta közé. Ha készen vagy és marad egy kicsi tölteléked...