Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Jó tanács formatortákhoz

mpisti86, 2009.05.19 20:14

Ha különleges alakú, illetve formájú tortát szeretnénk készíteni, de nincsen formánk hozzá, akkor se búsúljunk, hiszen az emberi agy képes olyan dolgokra, hogy elképzeljük, hogy mit is akarunk készíteni. A tökéletesség már csak tapasztalat útján érhető el, de ahhoz viszont csinálni kell, mert azzal hogy elképzeljük, azzal nem lesz gyakorlatunk benne.

Ha van egy elképzelésünk arról hogy milyen formájú legyen, akkor rajzoljuk le. Igen készítsünk rajzot róla. Lehetőleg elsőnek kicsibe, majd ha megvagyunk vele, akkor gondolkozzunk el azon, hogy mekkorát szeretnénk csinálni, és aszerint nagyítsuk fel a rajzunkat is. Papírra készítsük, majd ha készen vagyunk az alapokkal, akkor jöhet a 3D hatás, hogy utánna milyen formájú legyen a tortánk. Mindenről készítsünk feljegyzést. Így elkészítjük a leendő tortánk sablonját. Utánna már csinálhatjuk is a sütit. Ennyi az egész. Én is így szoktam készíteni a tortáimat.

Invertcukor

mpisti86, 2009.05.19 20:07

Szia Invertcukrot úgy állíthatunk elő, hogy a cukrot kevés vízzel fel tesszük forrni, vagyis cukorszirupot csinálunk, majd savat adunk hozzá. Ez általában ecet szokott lenni. Nagyon kevés mennyiséget tegyünk hozzá. Ezt az eljárást invertálásnak nevezik.
Az ecet illata elpárolog és az íze se lesz érezhető. Ezzel kell besűríteni a szirupot, a sűrűség beállítása attól függ, hogy mire akarod használni.
Üdv. Pisti

invertcukor

Éva, 2009.05.11 13:54

Kedves Pisti!

Kérlek segíts, hogy invertcukrot honnan lehet beszerezni, vagy hogyan lehet előállítani. Nem találok forrásokat a neten, csak annyit, hogy fruktóz-glükóz keverék.
Köszönöm
Éva

Budapest

Szilvi, 2009.04.10 14:29

Sziasztok! segítséget kérnék:
hogyan tudok boxkesztyű formájú túrótortát csinálni? vagy mivel tudnék sablont csinálni? sűrgős lenne! köszönöm!

Mara

mpisti86, 2009.04.07 21:43

Örülök, hogy sikerűlt megcsinálnod a tortát.
Annak is örülök, hogy használható a receptem. Tudom semmi sem tökéletes, de olyan kreatívak vagytok, hogy ti úgy is tovább tudjátok fejleszteni.
Ezek alapreceptek, ezt majdhogynem kötelező továbbfejleszteni. :-D

Üdv. Pisti

piskóta

Mara, 2009.04.07 19:00

Nagyon köszi a piskótatorta receptet. Végre egy használható recept, 9 tojásosat sütöttem (egy pici sütőpor ugyan tettem bele, a korábbi kisebb kudarcoktól való félelmemben)

sikerült

Mara, 2009.04.07 18:58

Szia! Megsütöttem, nagyon jól sikerült.Tovább fejlesztettem, mert a két réteg krém közül alulra a kókuszkrémbe csokoládét olvasztottam.Így két szinű tejszínes kókuszkrém volt a tortában. Sikerült a saját készítésű marcipánnal bevonni, és piros rózsákat is készítettem. Le is fotóztam, szép lett. A másik süti pedig a bombajó csokitorta volt.

Mara

mpisti86, 2009.04.07 16:46

Szia Mara!

Bocs, de nem voltam a honlapomon a múlt héten valami aktívan, így csak ma láttam meg amit írtál. Javaslom, hogy ha máskor is sütnél, akkor vagy írj az emailcímemre, vagy küldj smst és akkor tutira felfigyelek majd. :-)
Nem tudom, sikerűlt megcsinálnod a tortát?
Üdv. Pisti

elírtam

mara, 2009.04.02 20:42

hottáadok=hozzáadok akart lenni:)

Még egy kérdés

Mara, 2009.04.02 20:41

Még azt szeretném tudni, hogy a "sima" habtejszín (nem hulala, ami azt hiszem, hogy növényi)is megfelelő-e a bounty torta töltéséhez, és jó-e ha 2 dl-ként egy habfixet hottáadok. Fontos lenne a siker! Nagyon köszönöm a segítséget.

20 szeletes bounty torta

Mara, 2009.04.02 20:37

Szia Pisti!
A hétvégén szeretném megsütni a bounty tortát. De annyira kedvet kaptam az NLC sütik képpel fórum nézegetése közben a torta díszítéshez, hogy most készítettem el életem első marcipánját. Szerinted a bounty torta alkalmas egyáltalán arra, hogy marcipánnal bevonjam? Ha igen menyi kell hozzá?

Ubulka!

mpisti86, 2009.03.22 21:08

Köszi a dícséretet, mondjuk lehetne jobb is, de majd igyekszem. ;-)

pesszimista ?

Ubulka, 2009.03.22 20:57

Szia Pisti,
pedig jó a fórum és a honlapod is ! Ritka az a hely, ahol egy "igazi" cukrásszal lehet beszélgetni, vagy tőle gyakorlati tanácsot kérni. Én ezért szeretek ide járni :)

Ubulka!

mpisti86, 2009.03.22 20:45

Akkor elnézést kérek. ;-)
Sajnos ez az oldal nem olyan fejlett, hogy válasz opciós legyen a Fórum. Eleve nem is gondoltam, hogy életre kel. :-)
Lehet kicsit pesszimista vagyok?! :-D
Bocsi mégegyszer.

Üdv. Pisti

félreértés

Ubulka, 2009.03.22 20:30

Szia Pisti,
a honlapodon itt a fórumban sajnos nincs "válaszol" opció... én erre a hozzászólásra válaszoltam:

"ubulka (cukrász, 2009. 03. 18. 16:04)
hát tudod Ubulka az a gond,hogy azért sok mindenre telik... a legujabb mobil, a divatos mini kutya, cigi, pia, plazmatévé mind-mind elengedhetetlen a magyar gagyinak. Az, hogy mit eszik meg, nem számít. Persze ez sok év rombolása, az emberek eligénytelenitése miatt alakult igy. És az embereknek is megfelel igy. Egyes cukrászdák, termelők törekedtek a minél nagyobb haszonra, azért gagyitották le a termékeiket. Normális országokban ez nem kell, itt igen. Azzal nem számolnak az emberek, mi ennek a hosszu távu következménye, daganat, daganat, daganat, pl.
És elszomorít, hogy ezen a honlapon is jó ötleteket, de gagyi alapanyagokból készült dolgokat látok. Nyilván ma már ezt tanitják az iskolákban. Szerintem együnk kevesebbet, ha nem telik rák, de az legyen jó! "

Ez a hozzászólás nem tetszett... erre írtam, hogy lesajnáló a stílusa.

Ubulka!

mpisti86, 2009.03.21 20:07

Szia Ubulka!

Nem írtam lesajnáló módban semmit, hiszen én se vagyok milliomos, én is ugyanúgy megdolgozok a pénzért mint más. Ez az egész dolog nem mostanába tört ki, így nem tehetek arról sem, hogy én is ilyen alapanyagokkal dolgozok, és hogy ezeket ajánlom. Szerintem ezekből is ugyanolyan finom sütiket lehet készíteni, mint a márkásabb alapanyagokból. Egyébként meg, én a receptjeimbe nem használok semmi olyan segédanyagot, amit a cukrászdákban használnak, hogy te még x nap után is ugyanolyan frissnek látszó terméket vegyél meg a cukrászdában. Én nem hordok le semmilyen cukrászdát, félreértés ne essék, és ugyanúgy én is gondolkozok azon, hogy mi módon tudnák olyan süteményeket kitalálni, ami nem egészségtelen.
De ha már így benne vagyunk a dologba, akkor szerintem rengeteg minden írhatnák a normális élelmiszerekről(Szerek), ott is mi van, mindent kockába tömörítenek, ami hűű de jóó. Ugyhogy ez kicsit röhelyes. Már elnézést. Én is mint mindenki más aki weboldalt készített, csak meg akarja osztani a tudását, de normál áron kapható alapanyagokból dolgozik. De akinek ez így nem felel meg, az nyugodtan vegye meg a legjobb hozzávalót, hiszen ugyanolyan süteményt tud készíteni belőle. Ennyi.
Én nem haragszom senkire, csak kicsit védem a weboldalam. :-)
Üdv. Pisti

Cukrász - vegyszerezett alapanyagok

ubulka, 2009.03.19 00:11

Szeretjük a gyümölcsös tejszínhabkrémet a tortákba. A felvert tejszínhez ilyenkor télen saját készítésű lekvárt használok, a gyümölcs is a kertünkben terem. Nehogy azt hidd, hogy abban markánsan kevesebb vegyszer van mint a boltiban – csak sokkal finomabb. Permetezni nekünk is kell, mert különben a gombák megölnék a fát, megennék a hernyók a leveleket és a gyümölcsöt is. Nem beszélve az esőről, piszkos víz esik a levegőből- ezt akkor látod, ha véletlenül kint felejted az esőn a száradni kitett fehér ruhát.
A korábban emlitett és még ideális állapotokra vonatkozó korban íródott Kugler féle szakácskönyv baracklekvár esetében 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukrot ír – hogy meg ne romoljon. Ma már ez ehetetlenül édes az ízlésünkhöz, vegyszerrel tartósítunk. A Nagyi még szalicillal, mi már zselésítővel. Pont úgy, mint a konzervgyárak Ha az árát nézed, ha nem terem meg a kertben a gyümölcs, a házi lekvár sem olcsó, kb. annyiba kerül, mint a drága francia – német import , mi még megengedhetjük magunknak. Aki szegényebb, annak marad a hiperekben kapható – a korábban szapult olcsó sütikkel együtt. Mert enni kell, ha kevés a pénz, akkor az olcsót kell megvenni – sajnos.

gagyi alapanyagok

Ubulka, 2009.03.18 23:32

Szia Pisti,
Sikerült megvennem a Kugler Géza féle "Házi Cukrászat" reprint kiadását , szenzációsan jó receptek vannak benne, még olvasni is nagyon jó szórakozás. Ami az érdekes, hogy már az 1800-as évek végén is használtak a háziasszonyok állományjavító anyagokat, ételfestékeket.
Ma már ilyen "tiszta" alapanyagokat egyszerűen nem lehet kapni. A mai reklámozott és sztárolt márkák meg sem közelitik ezeket a régi dolgokat sem ízben sem minőségben. Hogy szebbek (is) legyenek a sütijeim én bizony használom a "gagyi" állományjavító gélt, hulalá tejszínt, sütőport, habfixálót , azaz: vegyszereket - melyek mind rendelkeznek OÉTI forgalombahozatali engedéllyel, tehát nem lehet egészségkárosító hatásuk.
Én a Te álláspontoddal értek egyet.

Cukrász

Ubulka, 2009.03.18 21:58

Akikről én beszélek - és ma Magyarországon ez a meghatározó többség - azoknak egyáltalán nem telik "sok mindenre". Nem jellemző, hogy ma minden családban plazma TV lenne(most már a HD ready a "csúcs" egyébként)vagy yorkshire terrier lakna velük...stb, nem is ezek az "igazi" státusz szimbólumok. Hidd el, akinek ma pénze van, az törődik az egészségével is és meg is tudja fizetni a piacon a bio élelmiszereket, a sportolást.
Nem tetszik a lesajnáló stilus, ahogy a szegénységben élő emberek étkezési szokásairól írsz. Az eladási árak a nagy tömegek fizetőképes keresletéhez igazodnak- ma az olcsó termékeket lehet eladni, mert az emberek csak a ruházaton,az élelmiszeren tudnak spórolni - a villanyszámlát muszáj kifizetni, mert különben kikapcsolják a villanyt. Olcsó eladási áru terméket pedig csak olcsó alapanyagokból lehet gyártani. Ami a cukrászok árrését illeti, nem a cukrászok állnak sorban a milliós karibi hajóutakért- vagy tévedek ?

A gagyi alapanyagokról!

mpisti86, 2009.03.18 16:20

Előfordul az, hogy gagyi alapanyagokból dolgozok én is és sok más ember is. Nehogy azt higgyétek, hogy azok a Cukrászdák, ahol méregdrága sütemények vannak ott csak is a legjobb alapanyagokból készűltek volna a sütemények. Meg különben is, mi is a jó minőségű alapanyag? Melyik márkának van kiváló minőségű terméke? Szerintem ilyet már sehol se lehet találni. Hiába jó a hírneve egyes márkáknak, nem valószínű, hogy kiváló minőség, hiszen azt nem lehetne senkinek megfizetnie, ha az lenne. Ez az egész egy tévhit. Termeld meg magad azt amit felhasználsz! De arra is mi a garancia, hogy nem génmanipulált? És ez nem csak Magyarországon van. De ettől még nem kell lehordani azt amit sok ember használ!