Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bp.

Jószándék, 2010.08.03 16:35

Kedves Pisti

Az, hogy több könyvből vannak összeollózva a fejezetek csak ront helyzeten. A plágiumhoz nem kell az egész könyvet lemásolni.A szerzői jog ennél valamivel tágabb fogalom. Beleértjük a tartalmi elemek kiválasztását, a szerkezeti egységek egymáshoz való viszonyát, a stiláris jelleget, a súlypontokat, stb.
Egész egyszerűen szólva: ha egy meglévő mű alapján egy másik ember ugyanazt és ugyanúgy
mondja el, ugyanúgy rajzolja le (stb.), és ehhez nem kér engedélyt, szerzői jogsértésről
beszélünk. Ötletet meríteni lehet egy könyvből, de szó szerint átvenni nagyobb részeket nem. Főleg úgy, hogy a forrást nem tüntetik fel.

Tankönyv

mpisti86, 2010.08.03 14:40

Üdvözlöm!

Nem hiszem, hogy a Tankönyvemben lévő dolgok bármilyen törvényt sértenének.
Több könyvből vannak összeválogatva, így nem is hinném, hogy ezzel bármit is megsértettem volna.

Bp.

Jószándék, 2010.08.02 15:18

Kedves Pisti!

Szeretnélek figyelmeztetni, hogy a Tankönyv címszó alatt feltett anyag 90%-a plagizált. A 1999. évi LXXVI. törvény szerint Szerzői jogokat sért! Az oldal megmaradása érdekedben mielőbb távolítsd el az említett részeket.

Bernadett

mpisti86, 2010.07.23 00:32

Szia Bernadett!

A levelet most hírtelen nem találom, de akkor válaszolok itt.

Most is, hogy nézegetem a cukrász állásokat, mivel most én is másik munkát keresek, azt tapasztalom, hogy mivel még mindig válság van, így sok helyen elbocsátások vannak. Szépen sorjában küldik el a cukrászokat is.
Azt mondom, hogy itt Magyarországon nem valami nagy a kereslet ebben a szakmában. És ha találunk is munkát, nem biztos hogy 8 órában tudunk dolgozni. Persze mint mindenhol általába 8 órára jelentenek be a munkáltatók, de közel se dolgozunk annyit. 10-15 óra/nap nagyon sok helyen. És aki Vendéglátásban dolgozik, tudnia kell, hogy semmilyen hétvége nincs. Az mintha nem is létezne. Pedig érdekes mód a Munka Törvény Könyv-ben is ott van, hogy havi szinten legalább 1 szabad hétvége adható. De sok helyen ezt nem veszik figyelembe.
Szóval, hogy mennyire is keresett? Mennyire jó? Mindenki döntse el saját maga.

Ha jó helyen vagy, jó időbe, és kifogsz egy jó állást a szakmádban, akkor meg lehet élni belőle. Persze ezt úgy mondom, hogy ha nem szeretnél sehova eljárni szórakozni, és elmenni nyaralni, akkor meg lehet belőle élni. De közlöm, ez a Magyarországi helyzet. Külföldön teljesen más szabályok vannak.

Remélem sikerült némi felviláosítást adnom ezzel kapcsolatban.

Üdv. Pisti

Anita!

mpisti86, 2010.07.23 00:21

Szia Anita!

Én, hogyha formatortát kérnek tőlem, mindig kérek egy elképzelést, és aszerint készítem el a tortát.
Nem használok sablont, mert meg lehet oldani másképp is. Megrajzolom őket, tanulmányozom, hogy milyen alakról is van szó, majd ezen információk alapján készítem el a tortámat.
Régebben sem voltak formák, és akkor is szép tortákat készítettek. És így jól is lehet szórakozni vele, vagy éppen bosszankodni miatta. :)

tiens.berni@citromail.hu

Bernadett, 2010.07.21 21:14

Szia!
Kérhetném én is az erre küldött válaszlevelet? :)
Köszi
david.bereczki@gmail.com (Dávid, 2010. 03. 19. 13:00)
Szia!
Most bukkantam rá az oldalra és lenne pár kérdésem: engem is nagyon érdekel a cukrász szakma, kíváncsi vagyok hogy te mit gondolsz mennyire keresett ez a szakma, milyen lehetőségek vannak az elhelyezkedésre, esetleg milyen munkakörülmények között kell dolgozni, az sem mindegy hogy napi 8 vagy 10-12-14 órát kell-e dolgozni...? Szóval érdekelne hogy milyenek a kilátások, egyáltalán meg lehet-e ebből élni? Teljesen laikus vagyok a témában, de nagyon érdekel, nyugodtan írhatsz privátban is az e-mail címemre! Válaszodat előre is köszönöm!

ani05@citromail.hu

Anita, 2010.07.19 18:21

Szia!

Anita vagyok,én is cukrásznak tanultam,mellék munkaként üzöm most már csak,de szeretem csinálni.
A forma tortákkal kapcsolatban lenne kérdésem.
Sablont Te honnan szerzel hozzá?
Tőlem rendeltek egy ló formájú tortát és nem találok megfelelő sablont,egész alakos kellene vagy csak fej.
Nem tudsz nekem segíteni ebben?
Nagyon szükségem lenne rá,hogy segíts nekem ebben ha tudsz.

Előre is köszönöm a válaszod!

Anita

Judit

Ubulka, 2010.07.04 20:31

A jilk paszta megfelelője az Emul-Co paszta piskótához való. Kapható az m-Gel Kft-nél a Megyeri úton.
A Gum Tragacanth ( tragant por) megvásárolható a Söreginél 20 dkg cca. 6000 Ft, vagy az e-bayen "SUGARFLAIR SUPERIOR GUM TRAGACANTH icing sugarcraft 14g" néven cca 2,80 Font + fuvar

Cukorvirág

Ubulka, 2010.07.04 20:18

A tragant por is megoldódott, megvettem az e-bayen.

jutka.szanbone@gmail.com

Szabó istvánné, 2010.07.04 12:26

Kedves István!
Mi az a jilk paszta,és gumitragant, és hol lehet ,é milyen kiszerelésben kapni?
Nagyon szeretnék szép figurákat készíteni az unokáinak. Várom válaszod, üdv Judit

Cukorvirág

Ubulka, 2010.06.27 19:27

A porcukor ügy megoldódott. A Culinarisban ( a Flórián tértől 3 percre) lehet icing sugar-t kapni. Van finomítatlan nádcukorból is és normál fehér cukorból is. Én ma a vajkrémhez a Billington's Natural golden icing unrefined cane sugar-t használtam. Pálmavajban pici vízzel vertem fel és gyönyörű teljesen síma bézs színű krém lett belőle.

Cukorvirág

Ubulka, 2010.06.16 06:48

Rózsát szeretnék csinálni a tortára, cukortésztából ( sugar gum paste) A receptekben mindenhol tragant (tragacanth)por szerepel adalékként. Lehet ezt a tragantot valamivel helyettesíteni ? A másik kérdésem, hogy lehet nálunk 10-szeres őrlésű porcukrot kapni ? Vagy jó lesz bele az is amit a boltban árulnak ? Nincs valami jó recepted ?
Üdv.
Ubulka

Yilkes piskóta

mpisti86, 2010.06.09 13:11

Ja igen. A fél kávéskanál Jilk egy 6 tojásos piskótához van, amiben igazából csak 4 tojás van és 2 kanál víz.

Yilkes piskóta

mpisti86, 2010.06.09 13:09

A Jilkes piskótánál az a jó, hogy nagyon minimális jilk paszta kell hozzá. Mintha vizes piskótát készítenél. Gondolom készítettél már egyszerű vizes piskótát. Annyi a plusz benne, hogy egy fél kávéskanálnyi jilket kell hozzátenni a masszához. Igaz az elkészítési eljárás már teljesen másképp zajlik, de ez az egyszerűbb. Mivel mindent egyben kell felverni. És ami miatt sok cukrászdában használják, az az, hogy nem esik össze mint az átlagos piskótamassza. Vagyis egyszerre elkészíthető több lapnak a tésztája is, és nyugodtan várhatja a sorát a sütésig, és semmi baja nincs.

Üdv. Pisti

banhajnalka@citromail.hu

Krivánné Bán Hajnalka, 2010.06.09 12:39

Kedves István!Nekem a yilk pasztával kapcsolatban volna hozzád kérdésem mégpedig az hogy egy hagyományos otthoni tepsihez mennyi tojás és mennyi yilk szükséges,és hogy mihez kell hozzá?
Köszönettel:Hajni

banhajnalka@citromail.hu

Krivánné Bán Hajnalka, 2010.06.09 12:38

Kedves István!Nekem a yilk pasztával kapcsolatban volna hozzád kérdésem mégpedig az hogy egy hagyományos otthoni tepsihez mennyi tojás és mennyi yilk szükséges,és hogy mihez kell hozzá?
Köszönettel:Hajni

Képviselőfánk

mpisti86, 2010.06.03 16:56

Szia Laca!

A képviselőfánk tésztája égetett tészta, hő hatására felfúvódik és sok helyen nagyon vékony a tészta. Pont ez a lényege. Miután kisűlt, rögtön le kell venni a sütőpapírról, mert különben fenn áll a veszélye, hogy odaragad. De mivel a képviselőfánk tésztája alapjában véve is elég kényes tészta, így van amikor az is gondot tud okozni, hogy min sütik. Ha nem megfelelő a papír, akkor arra is ráragad.
De nem csak a képviselőfánknál van ez, hanem más süteményeknél is előfordul az ilyen. Tudok rá konkrét példát is mondani, mert én is sütöttem sajtos pogit magamnak, és vettem egy olcsóbb sütőpapírt, és szinte az összes pogácsát csak úgy tudtam kiszedni a tepsiből, hogy az alján ott vigyorgott a sütőpapírom.

Sajnos ez ügyben lehet hogy pont ez volt az oka.

Üdv. Pisti

Fondant

mpisti86, 2010.06.03 16:51

Szia Ani!

A fondantnak és a marcipánnak, na meg mindennek, aminek cukor az alapja, ide sorolom a dobos cukrot is, a hűtő a gyilkosa. Legalábbis a házi hűtők, ahol magas a páratartalom. Ugyanis magukba szívják a nedvességet és feloldódnak.
Nem a te hibád hogy tönkrement a tortád, egyszerűen csak annyi, hogy az ilyen tipusú tortákat csak olyan hűtőkben lehet tárolni, amit egyébként is csak sütemények tárolására használják. Sajnos ez ellen én nem tudok neked másik recepted adni, mert mindegyiknél ez a fő ok.

Üdv. Pisti

Képviselőfánk

Laca, 2010.05.13 17:20

Szia
Kipróbáltam a képviselőfánk receptjét és nagyon jól sikerült a tészta(majdnem).
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha kisült akkor miért marad az alja papírvékony???
Szinte mindegyik alja rajtmaradt a sütőpapíron.
Köszi

Fondant

Ani, 2010.05.08 12:05

Bocsi, rosszul értelmeztem a "cím" fogalmát... :) Sebaj, most már publikus az e-mail címem... :)