Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Fórum

 

 

 

christmas_wallpapers_34_1024x768.jpg

 

 

 

Szeretném, ha továbbra is írnátok ide. Várok új kérdéseket, esetleg a segítségkéréseket is.

Igyekszem mindenkinek segíteni!

Érezzétek magatokat jól!   

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gitár torta

mpisti86, 2009.07.13 17:40

Szia Erika!

Hálisten egyszer már szerencsém volt segíteni egyik olvasómnak egy Gitár torta elkészítésében.
Itt megtalálható a Fórumban leljebb. Moncsy-nak segítettem. A tojás mennyisége nagyjából megfelelő. 4x4 tojásos piskótát kellene készítened.
A tojásokat külön szedve, és fehér liszttel.
Tanácsolom, hogy olvasd át a leljebb található gitáros tortáról szóló hozzászólásokat, hátha találsz valamilyen hasznos információt a tortádhoz. Viszont ha bármilyen érdésed van, azt várom, és igyekszek segíteni neked is.

Üdv. Pisti

Puncsszelet!

Erika, 2009.07.13 17:06

Szia!
Egész véletlen találtam ide, mert Keresztlányomnak puncstortát ígértem az 5. szülinapjára, de még soha nem csináltam. Rákerestem, és sok-sok oldal között volt a Tied is.
Itt találtam a puncsszeleted, amire egyből rákattantam.

Azt hiszem rendszeres látogató leszek Nálad...:)

Köszi szépen a receptet, a részletes leírást!

Szia! Erika!

galamboshorvath@freemail.hu

erika, 2009.07.11 20:42

Szia Pisti!
Kérdéseim lennének:a tortalap sütésénél te különveszed a fehérjét a sárgájától?Réteslisz vagy sima?nem vagyok mai gyerek de a piskótával komoly gondjaim vannak.gitár tortához 30x40 cm-es tepsiben sütve elég 15 tojás?
nagyon köszönöm előre is!

Tortára írás

mpisti86, 2009.07.07 12:52

Pici zsákkal szoktam írni a tortára, illetve táblára. A zsákba olvasztott csokit szoktam tenni a legtöbbször. Lehet fehér csokit is meg ét csokit is használni. Egyébként még glazúrral is lehet írni. Ez cukorszirup. porcukor és víz, vagy tojásfehérje. A csoki megdermed, a glazúr pedig megszárad. Mind akettőt tudom ajánlani.
Üdv. Pisti

torta diszítése

andi, 2009.07.03 22:56

Milyen cukrász technikával lehet tortára szépen írni?

Lipi!

mpisti86, 2009.06.30 16:32

Az email címem az Elérhetőségek menüpontban megtalálható.
A habzsákok közül több méret van. a kisebb habzsák a díszmunkákhoz ideális, a nagyobb zsákok már termelői szinten hasznosak. Én a középső méretet használom, mivel azzal szinte mindent normálisan tudok csinálni. Ugy tudom, hogy ami nekem van habzsák kb 1300 Ft-ba kerűl, az idomcsöveknek pedig darabja kb 500-800 Ft körűl mozognak. Az alapfelszereléshez habkártya is tartozik. az pedig nem olyan vészes árban. Szóval szerintem elég lenne neked egy habzsák, két habkártya, két méretű csillagvégű idomcső és egy sima kerek végű idomcső.

re habzsák

Lipi, 2009.06.30 15:50

szia Pisti!
bocs hogy még nem válaszoltam, de oprendszer gondjaim voltak:(
természetesen érdekel a vásárlás ezen módja is.
kb 4-5000 ft-t szánok rá, egyelőre csak egy kezdő készlet kellene (1 habzsák néhány nyomócsővel. ja a habzsák méretében mi az ideális?)
viszont 1-2 héten belül kellene, mert a legszebb unokahugomnak sütnék tortát és akkor már szeretném kipróbálni:D a többit gondolom e-mailben beszéljük meg???
elöre is köszi Lipi

Lipi

mpisti86, 2009.06.22 21:10

Szia Lipi!

Fel tudom ajánlani a segítségemet, hogy ha elfogadod. Ezt úgy értem, hogy megbeszéljük, hogy mennyit szánsz a dolgokra, és én elmegyek és megveszem őket, ahonnan magamnak is vásárolok, majd feladom neked postán te pedig utalod a pénzt.
Szerintem ez egyszerű.
Üdv. Pisti

Dobos torta

mpisti86, 2009.06.22 21:07

Szia Moncsy!

Örülök hogy sikerűlt választanod.
A Töltelék anyaghányada. A Sárgakrémhez: 1 db tojás 5 dkg liszt, 1,5 dl tej. Ezt gőz fölött főzd fel, majd ha kész akkor még melegen tegyél bele 10 dkg Étcsokoládét.(Én Party csokit szoktam tenni bele.) Keverd jól el, majd hagyd hűlni. A töltelék többi része: 50 dkg porcukor és 50 dkg Margarin(a legjobb ha tea vajjal készíted)vagy amaradhat még a semleges ízű margarin is. Ebből készűl el az alapvajkrém. Ugye habosítással készűl. Ha kész, akkor a kihűlt krémet apránként keverd hozzá, majd azzal is habosísd fel jó alaposan. És kész a töltelék is.
A hatodik lapot előre vágd fel 20 szeletbe, majd tedd össze a szeleteket. Kb 20 dkg porcukrot olvassz fel, tegyél bele egy kevés margarint, hogy lágyabb legyen. Kb 3 dkg-ot. Készíts magad mellé margarint és egy sima pengéjű kést. A doboscukrot önsd rá a lapokra egyenletesen, hogy mindenhová jusson, majd a kést a margarinba húzva(amitől egy réteg képződik a késen, így nem ragad hozzá egyből a cukor) kezd el a vágás mentén szétválasztani a tetőket. Türelmi játék, de viszont gyorsan kell csinálni. A kést többször kell vajazni, de megéri.
Jó munkát hozzá.
Ha van még kérdésed, akkor várom.

Üdv. Pisti

Edus

mpisti86, 2009.06.22 20:46

Szió!

Egy átlagos 15 szeletes tortának kb 22-24 cm az átmérője. Ajánlatos azért kicsit nagyobbat venni kb 26 cm-eset, mert nem lesz tőle csúnya a tortád. :-)
Üdv. Pisti

Utóirat

Lipi, 2009.06.22 11:52

ez lemaradt az elöbb: sziasztok!

Pisti szuper lett a feketeerdő tortám nagyon jók a receptek köszi

habzsák

Lipi, 2009.06.22 11:48

valaki tudna segíteni, hogy szolnokon és környékén hol lehet habzsákot hozzá való csillagcsöveket és egyéb cukrászati kellékeket vásárolni?
ja, nem a 100Ft-osban kapható müanyag habzsákra gondolok:D

Dobos

Moncsy, 2009.06.21 21:08

Szia!
Először is köszönöm szépen a tészta receptet, igen, 20 szeleteset szeretnék csinálni.
Nekem a második krém a szimpatikusabb, a párizsi krémet nem nagyon szeretem.
Leírnád nekem az anyaghányadot, mert nem szeretném, hogy tocsogjon a krémben, olyan kellemes, "cukrászdai" mennyiséget szeretnék.
Na meg a teteje, azt hogyan csináljam, hogy szép legyen?
Köszönettel: Moncsy

nedinna1@freemail.hu

Edus, 2009.06.21 18:31

Szió!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egy kerek általános 16 szeletes tortának mekkora az átmérője? Hány cm? Már csak azért kérdezem, mert szeretnék tortaállványt venni de nem tom mekkora kellene?
SOS nagyon sürgős lenne a válaszod.
Előre is nagyon- nagyon köszike
Szia Edus

Andrea!

mpisti86, 2009.06.21 17:07

Szia Andrea!

Először is mindenben segítek, amiben csak tudok, hiszen ezért vagyok.

A jilk: A Jilk pasztát piskóta készítéséhez használják. A cukrászatban Fókazsírnak is nevezik, mivel külsőleg is teljesen zsírhoz hasonló a szerkezete. Érdekes illata van, és az íze se a legjobb, ráadásul sokáig megmarad az íze a szánkban és csuszmákolós. Jelzem ez maga az anyag.
Előnye,hogy amikor ezzel készítünk piskótát, akkor a tojásokat nem kell szétválasztani, hanem mindent egybe lehet tenni, és úgy felverni. Az előnye továbbá, hogy nagyobb mennyiséget is készíthetünk belőle, akár több tortakarikával is, vagy akár több lemezzel is, hiába csak egy tepsi fér be a sütőbe, egyszerűen nem esik össze a massza.
A piskóta szerkezete is más lesz tőle, de viszont egyszerűbb dolgozni vele. Ízben is érződik hogy jilk van benne, de elenyésző.
Beszerzése: Elég nehéz beszerezni, inkább nagykereskedésekben kapható 5,-10,-20 kg-os kiszerelésben.

Várom következő hozzászólásod.

Üdv. Pisti

Dobos torta

mpisti86, 2009.06.21 16:45

Szia Moncsy!

A dobos tortának a tészta receptje le van írva, a Torta receptek menüpontban. Ezt kell felszorozni. Hány szeleteset csinálnál? kb 20 szeleteset csinálsz nem? Nincs vonalzóm, így most hírtelen ezért nem tudom, hogy az hány szeletesnek felel meg. De szerintem nem a legnagyobb forma a 26 cm-es. Így marad a 20 szeletes. Mivel hat lapos a Dobos torta így az elkészítéséhez laponként kb 2 tojás kell így 12 tojásból kell ezt elkészíteni. Valójában általában 9 tojásból készűl, mivel nagy üzemben nem egyesével sütik a lapokat, hanem egyszerre több lemezre kikenve. És ott ez egyszerűbb is. Mi meg nem nagyon tudunk elfelezni egy tojást. Szóval a recept a piskótához. 12 darab tojás, 0,24 kg cukor 0,3 kg liszt és 0,048 kg zsiradék. legalábbis így összesen. De mivel külön-külön sütjük a lapokat, így az anyaghányad a következő. 2 darab tojás, 0,04 kg cukor, 0,05 kg liszt és kb 0,01 kg zsiradék.
A töltelék készűlhet párizsi krémmel kihabosított vajkrémmel, vagy
Főzött sárgakrémmel és étcsokival készűlt kihabosított vajkrémmel.

Mind a két töltelék finom, viszont a Párizsikrémes töményebb és időigényesebb az elkészítése.
Én általában a második töltelékfélével készítem a tortámat.
A döntést rád bízom, és majd utánna írok neked receptet rá.

A dobos cukrot porcukorból ajánlatos elkészíteni, mert én elkövettem azt a hibát, hogy kristálycukorból csináltam, és kristályos maradt. A porcukor viszont gyorsabban olvad.
Várom következő hozzászólásod.
Üdv. Pisti

farkas.andrea79@freemail.hu

Andrea, 2009.06.21 09:09

Szia Pisti.
Én most irok hozzád először.Nagyon örülök hogy rátaláltam az oldaladra.Érdekelne egy pár dolog mint például mi az a jilk és hol lehet azt kapni és nem változtatja meg a süti izét? Kezdő vagyok a sütés terén,de szeretnék tanulni tőled igy távoktatásban.Ha nem okoz gondot.Nagyon rendes dolog tőled hogy segitesz igazi recepteket átadni másoknak.Szóval várom válaszod a segitéssel és a jilkkel kapcsolatban.Előre is köszönöm.

Dobos torta

Moncsy, 2009.06.17 18:10

Szia Pisti!
Ismét jöttem segítséget kérni, ezúttal dobos torta ügyben.
Eddig még nem csináltam, de most megkértek, és szeretnék előtte egy próbasütést csinálni.
Tudnál nekem egy jól bevált receptet ajánlani?
Mert kerestem a neten, találtam is, de mindegyik másfajta, zsákbamacskát meg nem nagyon szeretnék.
A tortakarikám 26 cm-es, és szeretném, hogy a krém mennyisége megfelelő legyen a lapok között, és a teteje is sikerüljön.
Ettől félek a legjobban, szerinted hogy csináljam, hogy szép egyenletes legyen a cukor a tetején?
Remélem, lesz egy kis időd pár szóban nekem segíteni és a terveiddel is jól alakulnak!
Köszönöm előre is!

Köszönöm!

mpisti86, 2009.06.05 22:36

Szia Zsu!

Köszönöm a Bókot.
Nemsokára már új receptek is kerülnek az oldalra.

Jó az oldal

Zsu, 2009.05.28 16:27

nagyon tetszik az oldalad.És végre itt találtam nálad egy olyan fekete erdőtortát ami nem csak piskóta tésztából áll, hanem krém is van benne.
Gratula és várom az újabb recepteket.