Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb lisztek

 

 A rozsliszt:

   Cukrász szempontból a rozsliszt jelentősége eltörpül a búzaliszt mellett. A mézeskalácsok készítéséhez, a búzaliszthez keverve használhatjuk.

 

A szójaliszt:

   Az alacsonyabb szénhidrát és magasabb fehérjetartalma miatt diabetikus cukrászatban használható.

 

 A kukoricaliszt:

   Ebből a lisztből lisztérzékeny betegeknek készíthetünk süteményt.

 

 

 A rizsliszt:

    Mint "púderformát" a díszítőcukrászat és a bonbongyártás formázásához használja.

 

 

 A keményítő:

    Melyet az élelmiszeripar kukorica-, burgonya- és rizslisztből állít elő - az alapanyaga a különféle krémporoknak, pudingporoknak.  keményítőt színezik, aromákkal ízesítik. A cukrászatban a vaníliás krémport nagy mennyiségben használjuk krémalapanyagként.

 

 

A céllisztek:

   Egy-egy termékcsoport vagy termék gyártására a legjobban megfelelő lisztféleségek. A malomipari műveletek során keverik a lisztekhez a különleges igényeket, kielégítő adalékanyagokat (pl. burgonyalisztet, a savóport stb.). Ilyen célliszt pl. a tésztaliszt, a piskótaliszt, az ostyaliszt, a mézeskalács készítéséhez használt liszt.

 

Előző oldal: A Búzaliszt

 

Következő oldal: Édesipari termékek

 

 

Tartalomjegyzék