Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csokoládé a táplálkozástanban

Érvek és ellenérvek

 

     Csokoládé a táplálkozásban

   Számtalan érv és ellenérv létezik, melyekből adódóan a csokoládéfogyasztást tiltják, vagy éppen javasolják. Tény, hogy a túlzásba vitt édességfogyasztás egészségtelen lehet, tehát a csokoládé kedvelőinek is szem előtt kell tartaniuk a mértékletesség és a kevesebb néha több elvét.

     Érvek:

  • A legújabb kutatások szerint a vörösborhoz hasonlóan a csokoládé is tartalmaz antioxidánsokat (a fekete csokoládé jelentősen többet), melyek védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen.
  • A csokoládé emeli a vérnyomást, a vércukorszintet, s koffeint is tartalmaz éppen ezért igencsak élénkítő hatású.
  • Javióítja a memóriát.
  • Híres afrodiziákum.
  • Antidepresszáns hatású.
  • Tartalmaz: magnéziumot, kálciumot, káliumot, vasat és rezet.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Fogyasztásakor az agy endorfint termel, mely boldogságérzettel tölti meg a testet.
  • Tudósok szerint a csokoládéfogyasztók tovább élnek. Egy öt évig tartó kísérlet bebizonyította, hogy azok az emberek, akik havonta 3 tábla csokoládét elfogyasztanak, átlagosan 1 évvel tovább élnek az édességet nem kedvelő társaiknál.

 

     Ellenérvek:

  • Sajnos a pozitív tulajdonságok, főleg csak az igazán jó minőségű és kakaót nagy százalékban tartalmazó csokoládék áldásos következményei, a gyengébb minőségű desszerteknél ezek a pozitívumok szinte elhanyagolható nagyságúak.
  • Roncsolja a fogakat.
  • Hízlal.
  • Bár a vércukorszint csokoládé fogyasztásakor az egekbe szökhet, onnan azonban megkezdi mélyrepülését, s kis idő elteltével még nagyobb éhségérzetet kelt, mint amit előtte tapasztaltunk.
  • A kakaó miatt pattanásossá teheti az arc bőrét.
  • Egyeseknél fejfájást idézhet elő.
  • Bizonyítottan függőséget okozhat.

 

Előző okosság

 

Következő okosság

 

Főmenü