Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tojás

 

 

   A tojás – élettani szempontból – egy természetes védőburokkal rendelkező megnagyobbodott petesejt, amely tartalmazza az embrió fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. A tejen kívül a másik olyan élelmi anyagunk, amelyben minden tápanyag megtalálható, ami egy élőlény kifejlődéséhez szükséges. Táplálkozástani jelentőségét teljes értékű fehérje-, valamint vitamintartalma, továbbá könnyű emészthetősége, jó szállíthatósága és viszonylag jó tárolhatósága biztosítja.

 

   A tojás tápláló és élvezeti értékénél fogva értékes élelmiszer, a cukrászkészítményeknek az egyik legfontosabb nyersanyaga.

 

   A tojáson mindig tyúktojást értünk. A többi szárnyas tojásai csak fajtamegjelöléssel hozható forgalomba. Pl.: kacsatojás, libatojás, gyöngytyúktojás, fürjtojás.

 

 

Előző oldal: Tejtermékek

 

Következő oldal: A tojás szerkezete és kémiai összetétele

 

Tartalomjegyzék