Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bor

 

 

   A bor a szőlő mustjából alkoholos erjesztéssel készített ital.

 

Más gyümölcs levéből erjesztett bor csak az eredet megjelölésével kerülhet forgalomba, pl.: almabor, ribiszkebor. A bor alkoholtartalmát Malligand fokkal (M˚) jelzik, a borfélétől függően 9 M˚ és 15 M˚ között változik. A borok csoportosíthatók színük, minőségük, termőterület szerint.

 

   Színük alapján vannak fehér, vörös és siller (rosé) borok.

 

   Minőségük szerint vannak:

·       Természetes borok,

·       Likőrborok és

·       Szénsavas borok.

 

   A természetes borok között megkülönböztetünk asztali, minőségi és különleges minőségi bort. A minőségi boroknál meg kell jelölni a termőhelyet is, pl.: Soproni Kékfrankos. Különleges minőségű ”védett” bor pl.: a Tokaji aszú.

 

   A Likőrborok közé soroljuk a csemegeborokat és az ürmösborokat (vermutok).

 

   A szénsavas borok a pezsgő és a habzóbor.

 

   Termőterület szerint vannak külföldi és hazai borok. A hazai borokat borvidékek szerint különböztetjük meg. A húsz borvidék közül a legismertebbek a badacsonyi, a móri, az egri és a tokaj-hegyaljai borvidék.

 

   A cukrászok a bort borkrém és borzselé készítésére használják.

 

 

Előző oldal:A szeszesitalok fajtái

 

Következő oldal: A sörök

 

 

Tartalomjegyzék